Folkhälsomyndigheten: Så bör skärmtiden begränsas

Tjej Surfar På Sin Dator

Foto: Adobe stock

Folkhälsomyndigheten presenterar nu sina rekommendationer för skärmanvändning bland barn och unga, som tagits fram på uppdrag av regeringen. Minsta möjliga skärmtid för barn under två år, ingen skärmtid alls i samband med sömn och ett fåtal timmar på sociala medier för äldre barn är några av slutsatserna.

I juni släppte Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten en rapport som bland annat visade att hög användning av digitala medier hos barn och unga kan leda till depressiva symptom, försämrad sömn och en negativ kroppsbild. Det framkom också att unga själva är medvetna om hur deras skärmanvändande går ut över fysisk aktivitet, sömn och relationer.

De nya rekommendationerna hoppas i första hand fungera som ett stöd till föräldrar och vuxna men även för barn och unga själva, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Rekommendationerna framhåller vikten av att digitala medier inte får ta tid ifrån saker som sömn, rörelse, måltider relationer och skolarbete. För att uppnå detta rekommenderas att barn under två år i största möjliga mån inte använder skärm alls, barn på 2–5 år använder skärm max en timme om dagen, barn på 6-12 år max en till två timmar om dagen, och från 13 upp till 18 år max två till tre timmar skärmtid om dagen. Föräldrar uppmanas också att reflektera över hur deras egna skärmtid påverkar interaktionen med barnen.

Andra rekommendationer handlar om att helt undvika skärmar i närtid till läggdags och i barnens sovrum. Föräldrar bör ta ansvar för vad barnen gör på sociala medier, vilket innehåll de tar del av, sätta regler för skärmtiden och se till att åldersgränser efterföljs när det kommer till spel och sociala kanaler.

– I våra undersökningar och kunskapsunderlag ser vi att unga har både positiva och negativa upplevelser av digitala medier. Många av dem känner också oro över hur de påverkas av sin användning, och vill ändra sina vanor vilket vi hoppas kunna hjälpa till med genom rekommendationerna, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ställer krav på techbolagen

Folkhälsomyndigheten riktar sig också till techbolagen, vars algoritmer många gånger gör det allt för lätt för barn att fastna i flödena. Dessutom riskerar barn och unga att utsättas för olämpligt innehåll på plattformarna såsom vilseledande information som kan skapa en parallell bild av världen, orimliga skönhets- och kroppsideal, och våldsamt eller oönskat sexuellt innehåll.

– Det är viktigt att framhålla att även techbolagen behöver verka för att minska risken för negativa hälsoeffekter hos barn och unga som använder deras tjänster. Det är centralt att barnkonventionen genomsyrar alla tjänster så att barns och ungas hälsa och integritet alltid väger tyngre än andra intressen. Det är grundläggande att aktörerna följer befintlig lagstiftning, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Insatser som kan minska risken att barn fastnar på plattformarna kan handla om att pushnotiser ska vara avstängda som standard, eller att användare ska kunna ställa in önskad skärmtid för enskilda appar, plattformar och spel. Rekommendationssystem för att prioritera och rekommendera innehåll bör vara avstängda som standard och interaktionsdesign som stimulerar ökad användning bör inte nå barn och unga.

Om rekommendationerna
De nya rekommendationerna har diskuterats med barn, unga och föräldrar i fokusgrupper. Dialoger har också förts med experter, forskare, organisationer och myndigheter samt den danska och norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten. Rekommendationerna omfattar användning av digitala medier på fritiden inklusive sociala medier, videoklipp, streamade filmer, TV, dataspel, andra digitala spel och visuell underhållning.

2 september 2024Uppdaterad 2 september 2024Reporter Therese Bengtner

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng