AI-baserad medicinteknik ska förbättra vården för lungsjuka
Foto: Adobe stock
Högskolan i Halmstad vill med sitt nystartade projekt AIR, Artificiell Intelligence, erbjuda bättre och mer tillgänglig vård till lungpatienter med hjälp av AI och självprovtagning. I projektet samverkar aktörer från Sverige och Brasilien, med målet att stärka den globala utvecklingen inom AI-baserad medicinteknik.
Projektet består av två huvudområden där det ena handlar om att analysera datormografibilder, så kallade CT röntgen, för att följa hur en lungsjukdom förändras med tiden. Genom att använda sig av AI-algoritmer kan radiologer få en mer precis uppfattning av hur sjukdomsförloppet utvecklas, vilket tidigare varit en svårighet.
– Med hjälp av AI kan vi standardisera bedömningarna och minska den subjektivitet som ofta förekommer när radiologer tolkar bilder. Det innebär att patientens tillstånd kan följas noggrannare och att behandlingsresultat kan utvärderas mer tillförlitligt, säger Fábio Gama, docent i vårdinnovation vid Högskolan i Halmstad.
Lungsjuka har ofta svårare att ta sig till vårdinrättningar, och dessutom kan provtagning kräva långa resor. Den andra delen av projektet syftar därför till att främja en mer jämlik vård för alla genom att underlätta blodprovstagning. Ny teknik ska göra det möjligt för vårdtagaren att själv ta sitt blodprov i hemmet och skicka det till laboratoriet via post.
Bakom projektet står flertalet olika aktörer inom hälso- och sjukvård i Sverige och Brasilien, bland annat Capitainer AB som utvecklar användarvänliga självprovtagningslösningar. Projektet finansieras av det brasilianska forskningsinstitutet EMBRAPII och Vinnova.
Läs mer om ämnet: