Socialstyrelsen får förstärkt regeringsstöd för att bekämpa desinformation

Bild På Socialstyrelsens Byggnad

Foto: Mostphotos, Adobe stock

En desinformationskampanj sprider sedan flera år tillbaka falsk information om svensk socialtjänst, vilket drabbar både socialsekreterare som riskerar att hängas ut i sociala kanaler och barn som behöver stöd från samhället. Socialstyrelsen har sedan 2022 ett regeringsuppdrag att försöka motverka desinformationen och får nu förstärkt stöd för att kunna accelerera arbetet.

– Desinformationskampanjen leder till otillbörlig påverkan där enskilda socialsekreterare hängs ut och hotas. Det riskerar i förlängningen att urholka förtroendet för socialtjänsten. I slutändan handlar det om att barn och familjer i utsatta situationer inte får det stöd eller den hjälp de är i behov av, och det kan vi aldrig acceptera. Det pågår redan kraftfulla insatser för att sätta stopp för den falska ryktesspridningen och nu intensifierar vi arbetet ytterligare, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsens uppdrag handlar om att långsiktigt stärka tilliten till socialtjänsten bland de barn, unga och närstående som behöver hjälp. Detta omfattar bland annat att arbeta för att öka den egna informationen på relevanta språk, däribland arabiska, i samma kanaler som desinformationen sker.

Parallellt ska kontinuerliga dialoger hållas med kommuner, trossamfund, civilsamhällesorganisationer och andra kring socialtjänstens arbete.

Socialstyrelsen behöver framöver fokusera mer på att fördjupa kommunikationen och kunskapen om socialtjänsten på relevanta platser, som inom skolan.

Det utökade regeringsstödet uppgår till totalt 2 miljoner kronor för 2024 och en slutredovisning av uppdraget ska lämnas till regeringen senast 10 december 2026.

3 juli 2024Uppdaterad 3 juli 2024Reporter Therese Bengtnermyndighet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng