Googles utsläpp har ökat med nästan 50 procent på fem år

Google Logotyp

Foto: Adobe stock

Google har som mål att pressa ner sina utsläpp av växthusgaser till noll 2030. Detta kan bli svårt att nå då bolagets AI-användning slukar allt mer energi vilket ökar utsläppen. Liknande problematik finns för Microsoft. 

Googles moderbolag Alphabet har tagit fram en ny miljö- och klimatrapport där man redovisar bolagets utsläpp. Sedan 2019 har utsläppen av växthusgaser från verksamheten ökat med 48 procent, och sedan 2022 ligger ökningen på 13 procent, skriver The Guardian.

Anledningen är att bolagets datacenter och leverantörskedjor ökar energiförbrukningen när AI integreras i Googles produkter och tjänster. 

Bolaget säger själva att målet om nettonollutsläpp till 2030 blir svårt att nå, och att det finns en betydande osäkerhet kring AI:s framtida miljöpåverkan, då det är komplext och svårt att förutsäga. 

Microsoft ökar också utsläppen 

Google är inte ensamt om de ökade utsläppen. Microsoft har tidigare offentliggjort att deras utsläpp har ökat med 30 procent sedan 2020, mycket beroende på utvecklingen kring artificiell intelligens. 

Därutöver har nyhetsbyrån Bloomberg i en analys kommit fram till att de anläggningar som techjättarna planerar i länder som Saudiarabien, Malaysia och Irland kräver mer energi än vad förnybar energi kan täcka. 

3 juli 2024Uppdaterad 3 juli 2024Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng