Chat GPT fejkade forskning åt Lunds universitet – de anmäler sig själva

Lunds Universitet Och Chatgpt

Foto: Adobe stock

Lunds universitet har ansökt om EU-pengar och använt en referenslista innehållandes forskning som inte finns, utan som tycks ha skapats med hjälp av Chat GPT. Nu har universitet anmält sig självt till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning. 

Under hösten 2023 ansökte ett konsortium av europeiska universitet om bidrag hos EU-kommissionen, då man ville ha pengar till ett gemensamt forskningsprojekt. Budgeten för projektet är satt till 11 miljarder euro. 

EU-kommissionen upptäckte dock att ansökan innehöll 70 påhittade referenser som ser ut att vara genererade av Chat GPT. Då larmade EU-kommissionen konsortiets deltagare, däribland Lunds universitet. 

Nu har Lunds universitet anmält sig självt till Npof, Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, och dragit sig ur projektet. Som ursprunglig anmälare står Stefan Höst, prefekt på avdelningen för Elektro- och informationsteknik på Lunds universitet. 

– Detta är såklart allvarligt, det strider mot normal forskningssed, säger Stefan Höst till Svenska Dagbladet. 

"Det är konsortiet som är misstänkt"

I anmälan finns en namngiven professor på Lunds universitet. Detta beror på att professorn har varit med och skrivit ansökan, men han är inte misstänkt för att ha fabricerat referenser med hjälp av Chat GPT. 

– Personligen har jag inga misstankar mot den forskaren, utan det är konsortiet som är misstänkt. Det är många olika personer som skriver i dessa dokument. Någonstans på vägen har någon lagt till en massa referenser som inte stämmer, säger Stefan Höst.

1 juli 2024Uppdaterad 1 juli 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng