Almega: Tjänstesektorn påverkas kraftigt av cyberbrott – nu krävs förändring

Moa Tivell Almega

Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Foto: Mostphotos, Almega.

Svenska företags utsatthet för brott syns inte i den officiella statistiken, vilket leder till att näringslivets perspektiv saknas i det brottsbekämpande arbetet. Det menar Almega som i en ny rapport förespråkar att polisanmälningar ska kunna skickas in digitalt och att Sverige ska införa ett trygghetsavdrag för säkerhetslösningar. De vill också se officiell statistik över företags brottsutsatthet redovisas.

– Nästan vartannat företag inom den privata tjänstesektorn har utsatts för brott under det senaste året. Det handlar om en utbredd brottslighet som trots att den har stora konsekvenser för svensk företagsamhet inte är kartlagd. Det är hög tid att belysa och bekämpa brotten som drabbar företag, inte minst inom tjänstesektorn, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega.

Almegas nya rapport visar även att fyra av tio företag inom tjänstesektorn inte anmäler till polisen när de utsätts för brott. Den främsta anledningen till detta är att man inte tror att en anmälan kommer leda till något resultat eller hjälpa företaget. 

– Detta medför ett omfattande mörkertal där brottsligheten inte kommer till polisens kännedom och det visar även på en bristande tilltro till polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning, säger Moa Tivell.

Cyberbrott och skadegörelse i topp

De vanligaste brotten som företag drabbas av är skadegörelse, cyberbrott och inbrott. Totalt anger 24 procent av de brottsutsatta tjänsteföretagen att de drabbats av cyberbrott, ett område som också genererar allt högre brottsvinster.

Andelen svenska företag som utsatts för cyberbrott eller cyberbedrägerier har nämligen inte förändrats jämfört med föregående år, men kostnaden för dessa brott har trefaldigats. 

För att råda bot på utvecklingen rekommenderar Almega att Sverige och Polismyndigheten bland annat ska: 

  • Redovisa officiell statistik över företags brottsutsatthet
  • Utveckla en digital polisanmälan
  • Prioritera mängdbrotten och samordna den digitala brottsbekämpningen
  • Införa ett trygghetsavdrag där företag kan dra av delar av kostnaden för investeringar i säkerhetslösningar. 

2 juli 2024Uppdaterad 2 juli 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng