Thomas Anglero: Snart blir generativ AI 100 procent bättre – alla kommer påverkas

Thomas Anglero Cognizant

Thomas Anglero på eventet Sphere i Helsingfors. Foto: Jani Telatie / Withsecure.

I november kommer nästa version av ChatGPT, en språkmodell som ska vara 100 procent bättre än nuvarande GPT4. Det kommer förändra vår arbetsmarknad i grunden, menar innovationsexperten Thomas Anglero, som även tipsar om konkreta AI-användningsområden och går igenom ett antal branscher där AI kan effektivisera verksamheten redan idag.

Under Withsecures event Sphere i Helsingfors pratade Thomas Anglero, AI- och innovationsexpert samt före detta CTO på Cognizant. På agendan var generativ AI och hur det kan komma att förändra våra liv och vår arbetsmarknad. 

Han inledde med att hänvisa till årets version av den globala PWC-rapporten Future of Work. I rapporten svarar 45 procent av världens företags-vd:ar – oberoende av bransch – att de inte tror att deras företag finns kvar om tio år ifall de inte förändras från grunden. 

– När vd:ar får vara anonyma och helt ärliga ser siffrorna ut så här. Det är ett starkt tecken på att företagen och arbetsmarknaden kommer att förändras kraftigt de kommande tio åren. 

Ett tecken på att stora förändringar är på gång är den snabba utvecklingen kring generativ AI, menar Thomas Anglero. 2021 kom ChatGPT-3 och 2023 kom GPT-4, som är ungefär 20 procent bättre än version 3. Nästa version, som Anglero kallar GPT Next, behöver vi inte vänta “lika länge” på - den ska lanseras i november och kommer att vara 100 procent bättre än nuvarande GPT4. 

– Utvecklingen som har ägt rum de senaste tre åren när GPT-modellerna har utvecklats med 20 procent, är inget mot vad som kommer att ske det kommande halvåret. Vi är i ett viktigt skede nu där ditt företag behöver börja använda sig av AI-verktyg för att öka effektiviteten - annars hamnar du efter.

AI i Teams-möten och som konsult

Thomas Anglero exemplifierar med vissa specifika användningsområden där AI redan idag kan effektivisera din verksamhet. Ett område är Teams-möten med dina kollegor, där du kan ha en AI närvarande.  

– Efter att mötet är slut kan AI:n följa upp med varenda mötesdeltagare och se till att de utför uppgifterna som bestämts. Det kraftfulla med det här är att man som människa självklart inte kan replikera sig själv, men det kan AI. 

– Har du någonsin fantiserat om hur effektivt ditt företag skulle kunna bli om du som ledare hade tid att arbeta enskilt med varje medarbetare? Det kan du göra nu, med hjälp av en AI som har all tid i världen att arbeta individuellt med alla anställda. 

Thomas Anglero menar också att AI och så kallade intelligenta agenter (AI agents) numera kan arbeta som konsulter. Istället för att anställa en fysisk konsult med 30 års erfarenhet kan man använda intelligenta agenter med tusentals år av kompetens och som täcker in samtliga delar av världen på alla möjliga språk. 

– Ett exempel: Du lunchar med din fysiska konsult samtidigt som din kund i Japan drabbas av något allvarligt, men både du och konsulten är ovetande om detta. AI-konsulten har ju dock full koll på vad som hänt och kan under lunchen informera dig och översätta händelsen till svenska. Den här kraften finns redan idag när det kommer till intelligenta agenter. 

Generativ AI för effektivare arbetsdagar

Keynoten fortsatte med att Thomas Anglero visade upp en Google-graf över hur mycket tid man kan spara genom att låta LLM:er (stora språkmodeller) utföra diverse uppgifter, jämfört med att inte använda sig av LLM:er alls. Istället för GPT-modellerna nyttjades här Googles språkmodeller Gemini 1 och den nyare versionen Gemini 1.5. 

– Inom exempelvis sjukvården kan man effektivisera sin tid med 31 procent med Gemini 1, och 46 procent med Gemini 1.5. Advokater kunde endast förbättra sin effektivitet med 3 procent med Gemini 1, men nu med Gemini 1.5 är siffran istället 44 procent. Inom programmering ligger siffrorna på 31 procent respektive 75 procent med de olika modellerna.

Enligt Thomas Anglero blir nu frågan framåt: Vad händer i november när AI blir 100 procent bättre, smartare och snabbare än den är idag? 

– Vilka typer av förbättringar kan vi se då och hur kommer det att påverka dig och din verksamhet? Det är för tidigt att säga men det som står klart är att det absolut kommer att påverka dig. 

– Som jag nämnde tidigare är redan idag 45 procent av alla vd:ar oroliga över sitt företags framtid. Vad blir resultatet nästa år, 60-70 procent?

27 juni 2024Uppdaterad 1 juli 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng