Svenskar sämre än snittet på att nyttja AI på jobbet

Personer Går På Gata Och Chatgpt I En Mobil

Foto: Adobe stock

I Sverige använder 27 procent artificiell intelligens regelbundet i sitt arbete, jämfört med det globala snittet på 36 procent. Samtidigt är svenskar mindre entusiastiska än snittet när det gäller möjligheterna som AI kan skapa, enligt en ny undersökning från PWC.

– Det här är bekymmersamt och väcker frågan om svenska arbetsgivare hänger med i utvecklingen när det gäller AI, säger Jessica Carragher Wallner, ansvarig för området People & Organisation på PWC Sverige. 

PWC:s internationella undersökning med 56 000 deltagare från 50 länder visar även att svenskar är mindre entusiastiska när det gäller möjligheterna som AI kan skapa. Ett exempel på detta är att 58 procent av svenskarna uppger att AI kommer att förbättra kvaliteten på deras arbete, jämfört med det globala genomsnittet på 72 procent. 

Många vill byta jobb

Undersökningen visar också att fler svenskar, nämligen 68 procent, är nöjdare än genomsnittet (60 procent) med sitt nuvarande arbete. Likväl är det fler svenskar än tidigare som vill byta arbetsgivare. 

– Allt fler svarar att de sannolikt byter jobb under de kommande tolv månaderna. Bland svenska respondenter är det 25 procent som svarar ja på frågan, vilket kan jämföras med 21 procent förra året och 19 procent år 2022. Även om de trivs vill de alltså vidare och en förklaring kan vara arbetsmängden. Närmare hälften upplever nämligen att deras arbetsbörda har ökat markant under de senaste tolv månaderna, säger Jessica Carragher Wallner. 

Svenska medarbetare anser även att endast 53 procent av deras administrativa arbetstid är effektiv, vilket är lägre än det globala genomsnittet på 62 procent. Enligt rapportförfattarna finns det här potential för verksamheter att nyttja AI för att få till effektivare arbetsdagar.

26 juni 2024Uppdaterad 27 juni 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng