Sportsommaren 2024: Svenskar strömmar olagligt innehåll mer än genomsnittet

Winners Euro 2012 Football Spain

Spaniens fotbollslandslag firar EM-guldet 2012. Foto: Goodfon.com (CC)

Sommaren kommer att bjuda på en rad stora idrottsevenemang; fotbolls-EM, Tour de France och Olympiska spelen. För rättighetsinnehavarna är det olagliga strömmandet av innehåll en utmaning – inte minst bland svenskar.

Europeiska immaterialrättsmyndigheten (EUIPO) har granskat medborgarnas uppfattning och beteende kring strömningstjänster av idrott. Undersökningen visade att mer än var tionde medborgare (12 procent) hade skaffat tillgång till, eller redan strömmat, idrottsinnehåll från olagliga källor. Bland ungdomar mellan 15 och 24 år var det mer än en fjärdedel som använde olagliga online-kanaler.

Svenskar fultittar mer än genomsnittseuropén

Bland svenska idrottstittare låg motsvarande siffra för att skaffa tillgång till eller redan strömma olagligt online-innehåll på 14 procent. Och var tredje ungdom mellan 15 och 24 år (33 procent) gör detsamma.

Denna piratverksamhet inom media genererar totalt mer än en miljard euro i olagliga intäkter varje år, uppskattar EUIPO.

– När vi väljer att inte betala rättighetsinnehavare för de sportevenemang vi tittar på så drabbar det inte bara välbetalda fotbollsspelare och rika fotbollsklubbar. Det drabbar också våra ungdomar och barns möjligheter att få tillgång till idrott. Det är din betalning som betalar för klubbars ungdomsverksamhet, säger Peter Hedin, Senior Policy Adviser hos Patent- och registreringsverket (PRV) i ett pressmeddelande.

Myndigheten flaggar samtidigt för effekterna av försäljning av förfalskade varor i EU, som innebär tappade intäkter på totalt 850 miljoner euro per år. I samband med sommarens evenemang, och sändningsrättigheterna för dem, uppkommer en stor mängd immateriella rättigheter – som de olympiska ringarna, idrottarnas namn och bilder, de tävlandes idrottsutrustning och olika officiella maskotar och souvenirer. Även här spelar webben en stor roll för utvecklingen – nästan var tionde svensk ungdom (nio procent) har medvetet köpt förfalskad idrottsutrustning online.

12 juni 2024Uppdaterad 12 juni 2024Reporter Therese Bengtnerstreaming

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng