Skippa trängseln – ny tjänst mäter parkeringstrycket i sommarskåne

Ales Stenar I Skåne

Ales Stenar. Foto: Adobe stock

Visit Skåne har tagit fram en ny tjänst som möjliggör för sommarturister att följa trafiktrycket på sju ibland trånga skånska parkeringar. Fordonsmätare i vägbanan registrerar passerande fordon och förmedlar realtidsinformation och prognoser.

Uncrowded.se är en gratistjänst som ger överblick av parkeringstrycket i direkt närhet till naturområden, både i realtid och framåt. Genom tjänsten hoppas Visit Skåne, en del av Region Skåne, på att man kan sprida besöksflödet över tid och plats och därmed minska belastningen och undvika trängsel.

– Nu testar vi för första gången tjänsten live efter en intensiv utvecklingsfas. Förhoppningen är att besökaren ska känna att Uncrowded är en bra service och planera i förväg för att slippa överraskningar med fulla parkeringar. Vi hoppas att det kommer att leda till att användarna lägger sitt naturbesök på ett sätt som gynnar både den egna upplevelsen och platsen säger, Josefine Carlsson, projektansvarig för Smart natur på Visit Skåne. 

Rent tekniskt har man installerat fordonsmätare med solcellslösningar i vägbanan. Mätarna registrerar fordon som passerar in och ut, samlar in datan och förmedlar realtidsinformation och prognoser om parkeringssituationen. Inga enskilda fordon eller individer identifieras. 

Här mäts parkeringstrycket i Skåne:

Falsterbo Strandbad

Flommens golfklubb (Måkläppens naturreservat)

Kämpinge strandbad

Kåseberga stora parkeringen (Ales stenar)

Kåseberga hamn (Ales stenar)

Skrylle naturreservat

Sandhammaren

26 juni 2024Uppdaterad 26 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssondata

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng