Rapport: Föräldrar missnöjda med oflexibla arbetsgivare

Kvinna Kör Barn Till Skolan

Foto: Adobe stock

Svenska föräldrar önskar sig ökad flexibilitet från sina arbetsgivare, visar en ny rapport. Fler än sex av tio överväger att sluta på sina jobb om deras nuvarande hybrid- eller distansarbetsmodell skulle ändras. Samtidigt uppger 82 procent att de har gått miste om befordringar på grund av att de är arbetande föräldrar.

Företaget Remote har genomfört en studie där man granskar föräldrars arbetsvillkor världen över. Ett av länderna som omfattas i studien är Sverige där man pratat med 602 föräldrar med skrivbordsjobb och minst ett barn som är fem år eller yngre. Rapporten visar att svenska föräldrar önskar en ökad förståelse och mer flexibilitet från sina arbetsgivare. 

80 procent svarar att deras arbetsgivare har implementerat en kontorspolicy med en eller flera dagar på kontoret i veckan, som har haft negativ effekt på föräldralivet. Nästan lika många, 79 procent, uppger att deras arbetsgivare har erbjudit “falsk flexibilitet” eller falska löften om distansarbete och flexibla tider.

Samtidigt svarar sex av tio att de skulle överväga att sluta på sitt nuvarande jobb om deras hybrid- eller distansmodell skulle ändras. 

– Vi valde att genomföra denna studie då vi tror att det finns mycket att förbättra för att denna stora och viktiga målgrupp bättre ska kunna balansera sina personliga och professionella yrkesliv. Vi tror att mer flexibilitet och tillgång till hemarbete vore en del av lösningen på kompetensbrist och misslyckade rekryteringar — för att främja innovation och svenskt företagande, säger Job van der Voort, vd och medgrundare Remote.

70 procent har känt sig diskriminerade

83 procent av föräldrarna har övervägt att reducera sina arbetstimmar till 80 procent för att få ihop barnomsorg med arbete, något som kvinnor är mer benägna att göra (85 procent) än män (77 procent). 

70 procent uppger i sin tur att de känt sig diskriminerade på arbetsplatsen för att de är en arbetande förälder, och 82 procent hävdar att de har missat befordringar på grund av föräldraskapet. 

Åtta av tio har accepterat sänkt lön eller reducerat sina timmar för att förbättra balansen mellan barnomsorg och arbete. En lika stor andel har känt sig skyldiga eller oroliga för att de har behövt be om ledigt för att ta hand om sitt barn.

5 juni 2024Uppdaterad 5 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng