Ny svensk lag ska underlätta tillämpningen av DSA

Erik Slottner Civilminister

Civiliminister Erik Slottner. Ninni Andersson/Regeringskansliet, Adobe stock

EU-förordningen om digitala tjänster, Digital Services Act, har trätt i kraft. Idag föreslår regeringen en ny lag som ska förenkla tillämpningen av förordningen i Sverige, bland annat får tillsynsmyndigheter ökade befogenheter rörande inspektioner och sanktioner.

Regeringens nya lagförslag är ett komplement till EU:s förordning om digitala tjänster: Digital Services Act (DSA). DSA ska säkerställa att stora onlineplattformar och sökmotorer skyddar användarnas rättigheter och stoppar spridningen av olämpligt eller olagligt innehåll. Olagligt innehåll kan vara exempelvis hat och hot, hets mot folkgrupp och falsk marknadsföring. 

– I en vardag där både vuxna och barn är alltmer uppkopplade är det här ett viktigt verktyg för att motverka spridningen av olagligt innehåll online. Med förslaget skapar vi en säkrare och tryggare digital vardag, inte minst för barn och unga, säger Erik Slottner, civilminister med ansvar för digitaliseringsfrågor.

Myndigheter får ökade befogenheter

Regeringens nya lagförslag har tagits fram för att Digital Services Act ska tillämpas så effektivt som möjligt i Sverige. Den nya lagen ger Sveriges tillsynsmyndigheter ökade befogenheter, rörande bland annat inspektioner och sanktioner. Därutöver innehåller lagförslaget även ändringar i lagen om allmänna förvaltningsdomstolar, lagen om elektroniska anslagstavlor och den så kallade e-handelslagen. 

– Nu skärper vi kraven på techbolagen att se till att olagligt innehåll inte sprids genom deras tjänster. Det här är viktiga steg för att värna inte minst barns och ungas trygghet och välbefinnande, säger socialminister Jakob Forssmed.

14 juni 2024Uppdaterad 14 juni 2024Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng