Ny rapport: It-säkerheten eftersatt inom svensk vård

Kirurger På Sjukhus

Foto: Mostphotos

91 procent av it-ansvariga inom svensk vård uppger att deras verksamhet erfarit en eller flera säkerhetsincidenter sedan 2022. 41 procent har dessutom upplevt planerade dataläckor orsakade av verksamhetens anställda, visar en ny undersökning från Soti.

Soti har i den nya rapporten Den digitala koden: Från stillestånd till acceleration i sjukvården intervjuat 1450 it-beslutsfattare inom vårdsektorn, varav 150 i Sverige.

Undersökningen visar en ökad oro kring datasäkerhet inom den svenska vården. I år är 21 procent av de it-ansvariga oroliga, jämfört med förra årets rapport då siffran låg på 12 procent.

91 procent uppger att deras verksamhet har drabbats av en eller flera säkerhetsincidenter sedan 2022, och 71 procent har drabbats av externa intrång eller DDoS-attacker. Dessutom uppger 47 procent att de har upplevt oavsiktliga interna dataläckor och 41 procent har erfarit planerade interna dataläckor orsakade av verksamhetens anställda.

Föråldrad teknik ställer till det

97 procent anser att deras verksamhet har föråldrade it-system och 25 procent säger att den föråldrade tekniken gör dem sårbara för säkerhetsincidenter.

– Pressen på vårdsektorns it- och säkerhetsavdelningar är stor. Vården äger enormt många tekniska enheter, sårbarheterna är många och den stora mängden patientdata som lagras i vårdverksamheterna lockar cyberkriminella. Att säkerhetsincidenterna ligger kvar på en oförändrat hög nivå, måste bli en väckarklocka för vårdverksamheterna att investera i teknik som ger ökad insyn i vad som händer ute på golvet i realtid. Det gäller att agera nu innan situationen blir ännu värre, säger Stefan Spendrup, Nord- och Västeuropachef på Soti.

1 juli 2024Uppdaterad 1 juli 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng