Metas AI-träning på europeiska användare senareläggs

Bild På Mobil Med Facebook Och Instagram Samt Lady Justice

Foto: Adobe stock

Meta hade tidigare planerat att börja träna sin AI-modell Llama med hjälp av europeiska Facebook- och Instagram-användare. Nu har påtryckningar från den irländska dataskyddsmyndigheten fått bolaget att skjuta upp sina planer.

I slutet av juni var tanken att Meta skulle låta AI-modellen Llama använda offentliga inlägg, foton och kommentarer på europeiska användare för AI-träning. Efter skarpa påtryckningar och en begäran från den irländska dataskyddsmyndigheten Data Protection Commission (DPC) försenas nu Metas planer. 

– Vi är besvikna över begäran från DPC och vi är övertygade om att vårt tillvägagångssätt är förenligt med europeiska lagar och förordningar. AI-utbildning är inte unikt för våra tjänster, och vi är mer transparenta än flera av våra branschkollegor, skriver Meta via ett pressmeddelande. 

Används redan utanför Europa

Sedan tidigare använder Meta material från sina användare utanför Europa för att bland annat träna upp Llama. Bolaget menar att man även behöver AI-träning på europeiska inlägg för att lyckas "återspegla européers språk, geografi och kulturella referenser i sina tjänster". 

Därutöver hävdar Meta att förseningen innebär “ett steg bakåt för europeisk innovation och konkurrens inom AI-utveckling”. 

Meta äger bland annat Facebook, Instagram och Whatsapp.

17 juni 2024Uppdaterad 17 juni 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng