Jula ska fördubbla sin omsättning – så bidrar it

Foto: Fredrik Kron/Voister.

Jula-koncernen ska fördubbla sin omsättning från cirka 10 miljarder till 20 miljarder år 2030. För Fredrik Stjernfeldt, Group CIO, innebär detta att koncernen ska konsolidera antalet system, bli mer datadrivna och klimatneutrala, samtidigt som man ska få med verksamheten på tåget och hjälpa till i deras kompetensutveckling.

Fredrik Stjernfelt, Group CIO på Jula, vad jobbar ni med just nu?

– Just nu håller vi på att sätta de aktiviteter vi behöver nå för att koncernen ska fördubbla sin omsättning till 2030 – från cirka 10 miljarder till 20. Det innebär att våra två störta retail-bolag, som är Jula AB och Hööks, ska göra en stor transformation. Och för att möjliggöra det behöver vi göra stora byten i vår it-miljö, säger Fredrik Stjernfelt, Group CIO på Jula.

Från 10 till 20 miljarder, vad innebär det för dig som Group CIO? Vad ska ni göra på it-området så att säga?

– Det innebär massor. Först att vi har blivit en koncern med gemensam it-funktion, där vi har ett fokus på att närma oss vår business. Vi är med och sätter upp de aktiviteter vi ska göra för att nå 2030-målet. Det innebär bland annat att vi behöver se över vår it-miljö, se till att den är framtidssäkrad. Vi behöver konsolidera de system vi har, då vi idag har väldigt mycket egenutvecklat. Vi vill gå mer mot standardsystem vilket innebär att både it och verksamheten behöver anpassa sina processer. Vi ska inte göra konstiga kundanpassade lösningar som sen gör att vi blir trögflytande när vi behöver ha snabba förändringar i framtiden.

– Vi är en entreprenörskoncern vilket gör att vi är lustfyllda i vår utveckling, detta behöver vi balansera med att också bli lite mer datadrivna i våra beslut. Vi behöver se över vår masterdata och vilken data vi ska konsumera. Vi har också aggressiva miljökrav där vi ska bli klimatneutrala till 2030, vilket innebär även att it måste göra en omställning kring hur vi köper och outsourcar saker. Det är en stor förändring vi står inför.

Vilka är de största utmaningarna i det här arbetet?

– Det blir ett hjärtbyte, och det är ju en utmaning. För vi kan ju inte lägga oss på operationsbordet och ta det lugnt. Utan det är lite som att vi ska göra ett hjärtbyte samtidigt som vi är ute och springer vår morgonjogg. Det är en jätteutmaning. Gartner säger att ERP-byte (byte av affärssystem) är en CIO-dödare, och det är oss inom ledningsgruppen på Jula och Jula Holding som det står och faller på. Vi kommer att få tuffa år framöver. Utmaningen är inte bara det traditionella med it-säkerhet samt alla lagar och regler utan att vi gör en transformation som inte bara innefattar tekniska byten, utan det här är faktiskt personer som ska göra andra saker imorgon jämfört med vad de gör idag.

Så kompetensutveckling?

– Kompetensutveckling och kompetensväxling.

Framåt, säg att vi skulle sitta här om två år, 2026, hur ser Jula Group ut då?

– Jag tror att vi har en bra bas, vi vet vilka affärssystem vi ska ha, vi har påbörjat den resan, vi kommer att vara klara med mycket av vår organisatoriska förändring. Vi kommer att vara i mål med våra säkerhetsmål och vi kommer att ha rätt kompetens på rätt plats.

Vad skulle du säga är det allra viktigaste i en sådan här stor transformation som ni gör?

– Det är att ha med verksamheten, som vi ju är här för. Julas utmaning är att vi inte har en massa interna verksamhetsutvecklare på varje avdelning utan det är oftast it man går till. Traditionellt har vi haft den rollen. Nu har vi utvecklat it-funktionen och vi har fler analytiker på vår avdelning, men det gör det också viktigt att få med oss verksamheten, så att de förstår vad den här resan kommer innebära. Vi är ett projektintensivt företag, men det här är en helt annan grej. Det är den största utmaningen – att få med alla på tåget.

24 juni 2024Uppdaterad 26 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssonretail

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng