It- och datamedarbetare flyttbenägna men skyr Norrland

Bild På Nycklar Och Fjäll

Foto: Adobe stock

För andra året i rad släpper Future Place Leadership ett svenskt index över hur människor uppfattar olika platser, och drivkrafter förenade med flytt. Samtliga regioners och 75 svenska städers attraktionskraft har mätts hos svaranden inom flera bristyrken. It- och datakunniga hör till de mest flyttbenägna men är specifika med hur de vill bo.

De svaranden i årets så kallade Talent City Index består av 3700 representanter från flera yrkesgrupper där det råder kompetensbrist såsom it och data, ingenjörs- och operatörsyrken, skola samt hälsa och sjukvård.

Bland de olika yrkesgrupperna finns olika preferenser på vart man helst vill bo. För it- och datakunniga gäller förstäder till storstäder, medan exempelvis skol- och vårdpersonal har en förkärlek till Gotland. De inom it är långt mer flyttbenägna än yrken som kräver en mer fysisk närvaro såsom lärare.

Norrland anses inte attraktivt - men det finns hopp

Trots en expansiv fas och högt satta mål för Norrlandsregionens tillväxt, är dess attraktionskraft inte särskilt stark enligt rankingen. Tittar man på regionerna som en egen kategori är det storstadsregionerna, med Stockholm i spetsen, som rankas högst. Norrlandsregionerna kvalar inte in på topp 10-listan alls, och Västernorrland hamnar tredje sist med Västerbotten under sig. Bland it- och datakunniga kvalar ingen norrlandsstad in på topp 10-listan över vart man vill bo, utan det är platser som Gotland, Jönköping, Kungsbacka, Linköping, Halmstad och Alingsås som tar plats vid sida om de fyra största städerna.

Aspekter där nordliga delar av Sverige gör bra ifrån sig i rankingen är trygghet, hållbarhet, livskvalitet och familjevänlighet. Här finns hopp för Norrland, sett till svenska drivkrafter att flytta. En familjevänlig, naturnära och hållbar livsstil kommer nämligen först för respondenterna. Näst viktigast drivkraft är jobbutbudet, som i år passerat karriärmöjligheter, vilket kan bero på att en långdragen lågkonjunktur ökar behoven av trygghet och lägre boendekostnader. Denna trend går igen på listan över främsta flyttfaktorer där betydelsen av bostadspriser ökar i inflytande. Minst betydelsefullt i år är tillgången av kultur och fritidsaktiviteter.

Stockholm knappar in på Göteborg som Sveriges mest attraktiva stad

Göteborg rankas för andra året i rad som Sveriges mest attraktiva stad, utifrån livskvalitet, familjevänlighet och hållbarhet. Stockholm knappar in från förra årets undersökning men landar fortfarande på en andraplats. Respondenterna hyllar huvudstaden för att vara mest kreativ, innovativ, livfull, vacker - och bäst lämpad för att starta företag i.

Falkenberg, Boden och Alingsås är mindre städer som rankas högt. Större svenska städer, som Norrköping, Västerås och Linköping, hamnar däremot förhållandevis lågt. Undantag är Helsingborg och Jönköping, som stiger i rankingen och presterar över förväntan.

Om undersökningen
Datainsamlingen ägde rum mellan den 4e och 21a juni 2024. Totalt svarade 3700 personer i åldrarna 20 till 45 år, utspridda över hela Sverige. Samtliga respondenter är verksamma inom eftertraktade yrkesgrupper som data och it, ingenjör- och operatörsyrken, restaurang, ekonomi, skola och hälso- och sjukvård. Utbildningsnivåer och senioritet varierar mellan respondenterna.

26 juni 2024Uppdaterad 26 juni 2024Reporter Therese Bengtnerarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng