Forskningsgenombrott kan innebära minutladdning av datorer och elbilar

Laddning Av Elbil Och Mobil

Foto: Adobe stock

Ett vetenskapligt genombrott vid University of Colorado i USA innebär att man i framtiden kanske kan ladda upp sin elbil fullt på tio minuter, och sin dator på en minut. Detta möjliggörs via mer energieffektiva lagringsenheter, så kallade superkondensatorer.

Forskare vid University of Colorado menar att de har upptäckt att laddade partiklar, det vill säga joner, inte rör sig i en rak por. Istället rör de sig i ett komplicerat nätverk av tusentals sammankopplade små porer, skriver nyhetssajten phys.org.

Enligt forskarna kan detta genombrott innebära en utveckling av så kallade superkondensatorer, vilket är mer energieffektiva lagringsenheter med kortare laddtider och längre livslängder än batterier. 

Ladda elbilen på tio minuter

Nyheten kan komma att få betydelse för bland annat laddning av fordon, elektronik och elnät. Några exempel som forskarna ger är att man i framtiden potentiellt kan ladda en bärbar dator på en minut, eller ladda en elbil fullt på endast tio minuter. 

Forskningen har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

5 juni 2024Uppdaterad 5 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssonforskning

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng