AI-jurist ska göra juridik tillgänglig för fler

Robot Håller I En Domarklubba

Foto: Adobe stock

Familjens Jurist har mottagit forskningsstöd från Vinnova för att utveckla en AI-jurist som ska finnas tillgänglig dygnet runt. Med hjälp av den kan juridisk rådgivning tillgängliggöras för fler, bland annat privatpersoner och småföretagare.

Prototypen är den första av sin sort i Sverige och ska på sikt erbjuda individanpassad rådgivning, oavsett språk, dygnet runt och fungera som ett komplement till ”riktiga” jurister och deras expertis.

– Att stödet blivit beviljat belyser det behov som både branschen och samhället behöver. Vår vision är att ge juridisk rådgivning till alla när de behöver det, på det sätt som passar dem bäst. Genom att integrera AI i våra olika team stärker vi våra medarbetares förmåga att ge den bästa möjliga rådgivningen, säger Victoria Thore, vd på Familjens Jurist i ett pressmeddelande.

Den första prototypen ska byggas i samarbete med Yellow Elk under det kommande året, och baseras både på bearbetning av naturligt språk och tolkningar av juridisk information. Tanken är att den bland annat ska kunna hantera frågor inom familjerätt, konsumenträtt samt bostads- och företagsjuridik. Förhoppningen med projektet är att fler ska få tillgång till juridisk expertis och kunna utöva sina rättigheter.

18 juni 2024Uppdaterad 18 juni 2024Reporter Therese BengtnerAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng