5G-utrustad drönare distansstyr skogsmaskin utan täckning

Bild På En Skotare Som Lastar Timmer

Foto: Mostphotos

Med hjälp av en 5G-utrustad drönare har en skogsmaskin för första gången kunnat fjärrstyras i terräng med begränsad uppkoppling. Testet ägde rum i ett skogsområde utanför Västerås. 

Utmaningen i testet var att med hjälp av drönare utrustad med 5G-teknologi kunna fjärrstyra en skogsmaskin i områden utan täckning. I maj ägde det första testet rum, drönaren var ungefär 500 meter från skogsmaskinen, samtidigt som maskinföraren befann sig i Uppsala, drygt nio mil därifrån. Resultaten bedöms som lyckade. 

– Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustri så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut, säger Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia.

Testet är en del av ett forskningsprojekt som Telia, Mittuniversitetet, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria deltar i. 

Snart dags för nytt test

Projektets mål är att se hur man med hjälp av drönare och 5G kan bemanna avlägsna svenska områden med fjärrstyrda fordon framöver. I nästa test ska man använda en ännu tyngre maskin. 

– I detta test valde vi att fjärrstyra en skotare på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. I nästa steg vill vi testa att koppla upp och fjärrstyra en markberedare som är en mycket tyngre maskin som går i otillgänglig terräng. Målet för oss är att förbättra arbetsmiljön för förarna och just markberedare skapar en särskilt skakig och tuff miljö, säger Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef på Skogforsk, som var med och fjärrstyrde skogsmaskinen under testet.

19 juni 2024Uppdaterad 19 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssondrönare

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng