400 miljoner dollar – så mycket kostar driftstopp varje år

Bild På Röd Stopp Knapp

Foto: Adobe stock

Den totala årliga kostnaden för digitala driftstopp bland världens 2 000 största företag landar på 400 miljarder dollar. Det visar den nya rapporten The Hidden Costs of Downtime, som tar hänsyn till både direkta och dolda kostnader för oplanerade driftavbrott. Uteblivna intäkter är det som drabbar företagen hårdast. 

I undersökningen, som genomfördes av Splunk tillsammans med Oxford Economics, har man kommit fram till att den totala kostnaden för digitala driftstopp för Global 2000-företag landar på 400 miljarder dollar årligen. Detta motsvarar mer än 4 biljoner kronor, och är i genomsnitt nio procent av vinsten. 

Unikt för den här analysen är att man har räknat med både direkta och dolda kostnader. Direkta kostnader kan handla om förlorade intäkter, böter, kostnader för övertidslöner och så vidare. Dolda kostnader är svårare att mäta, och kan vara exempelvis minskat aktievärde, stillastående utvecklingsprocesser, längre ledtider och skadat varumärkesrykte. 

– Organisationer ska aldrig acceptera digitala driftavbrott. De är kostsamma och urholkar det förtroende som kunder, aktieägare, partners, anställda har för verksamheten. Det tar tid och resurser att återskapa det förtroendet, säger Archana Venkatraman, Senior Research Director, Cloud Data Management på IDC Europe. 

Mänskliga fel anledningen till de flesta avbrott

När det kommer till driftavbrottens orsaker visar det sig att 56 procent beror på säkerhetsincidenter, medan 44 procent beror på applikations- eller infrastrukturproblem. Mänskliga fel är den främsta orsaken i båda kategorierna. 

Undersökningen visar även att uteblivna intäkter är den största kostnaden som driftavbrott medför. De uteblivna intäkterna från driftstopp beräknas landa på 49 miljoner dollar årligen.

17 juni 2024Uppdaterad 17 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng