Tech-jättarnas hemliga AI-satsningar

Applelogga, Ms Logga Och En Ai Logga; Microsoft, Apple, Ai, Generativ Ai

Apple satsar på nya AI-chip för datacenter och Microsoft utvecklar en ny AI-modell som kan komma att stå i direkt konkurrens med Open AI:s generativa modeller. Dessa är de senaste rönen om tech-jättarnas fortsatta AI-satsningar.

Project ACDC är enligt Appleinsider det interna namnet på ett hemligt projekt där Apple utvecklar AI-chip för datacenter. Bolaget har en lång historia av att utveckla proprietära chip för sina telefoner och datorer, och nu verkar siktet alltså vara inställt på att ta fram nya, smarta chip för servrar.

Inför sitt Worldwide Developer Conference i juni förväntas Apple presentera en rad nyheter om hur AI kan stärka bolagets produkter och tjänster, från operativsystem till meddelande-appar. Vidare har man planerat att investera 5 miljarder dollar i ”AI server enhancements” över kommande två år, och en del i detta kan vara att man öronmärkt 3-nanometerprocessorerna som TSMC just nu utvecklar.

Microsoft nya generativa AI?

Samtidigt som Apple tar sikte på nya chip, tittar Microsoft på nya möjligheter att accelerera sin utveckling av generativ AI och en ny AI-modell under kodnamnet MA-1 är enligt sajten XDA-Developers under utveckling. Men precis som Apples chip-projekt ska även detta projekt än så länge vara av den hemliga sorten.

En kan fråga sig varför Microsoft skulle vilja konkurrera med Open AI som ligger bakom ChatGPT och som man är så pass investerade i. Ett spekulerande svar skulle enligt XDA-Developers kunna vara att man vill ha mer kontroll över grundutvecklingen för kommande versioner av sina Copilot-verktyg.

8 maj 2024Uppdaterad 8 maj 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng