Sveriges första vårdsystem ansluter nu till Nationella läkemedelslistan

Azin Azadmehr, Inera. Foto: Fredrik Kron/Voister

I slutet av maj blir Pascal, ett förskrivningsverktyg för dospatienter, det första vårdsystemet att fullt ut ansluta till Nationella läkemedelslistan (NLL). Azin Azadmehr är sektionschef på Inera och har drivit resan med att ansluta verktyget, en väg som inte varit spikrak. Hon delar med sig av både utmaningar och lärdomar till andra som ska ansluta till NLL och beskriver sitt drömscenario för Pascal.

– Pascal är egentligen det enda förskrivningsverktyget som finns i hela Sverige för att hjälpa patienter att få sina läkemedel i dospåsen, säger Azin Azadmehr, sektionschef Inera. 

Vilka funktioner ingår och hur ser användningen ut? 

– Den är snarlik ett journalsystem, men det är inte ett journalsystem, utan du kan gå dit för att förskriva läkemedel eller ändra recept, förnya recept, makulera recept. Där finns även ett beslutsstöd för förskrivaren som exempelvis varnar för dubbletter eller förser dig med en biverkningsöversikt, med mera. Man kan göra ganska mycket i Pascal. 

Hur många använder Pascal? 

– Idag är samtliga 21 regioner i hela Sverige och alla 290 kommuner anslutna till Pascal. Så all vårdpersonal använder Pascal, dagligen. 

25 maj blir Pascal det första vårdsystemet att bli fullt anslutet till Nationella läkemedelslistan (NLL) och vi vet att många har haft utmaningar med att ansluta sina system. Vilka utmaningar har ni haft och hur har ni tacklat dem? 

– Den vägen har inte varit enkel, den har varit riktigt krokig, men som första verktyg som hade förskrivningsdelen för dospatienterna var vi tvungna att starta ganska tidigt, redan i slutet av 2018. Vi kollade hur det kan se ut och om det är möjligt att värna om de dosfunktioner som fanns, för att det inte fanns någon annanstans, det var bara vi som hade den. 

– Utmaningarna var att hälsomyndigheten som hade fått sitt uppdrag av regeringen inte var fullt klara med sina kravspecifikationer, så vi behövde kolla vad de hade kommit fram till och hur vi skulle anpassa den. Sedan hade vi också den andra utmaningen att vi behövde behålla igenkänningsfaktorn i Pascal. I vardagen är det många som använder det; de behöver känna igen sig och det var en riktig utmaning att både kunna behålla igenkänningsfaktor och även följa kravspecifikationerna. Men vi har varit en tät och samarbetsvillig grupp, två tekniker och två verksamhetstjejer – en sjuksköterska och en apotekare. Vi har verkligen kämpat, vi har krokat arm med regionerna, med referensgrupperna, och med själva E-hälsomyndigheten. På slutet hade vi säkerhetslösningsfrågan som löste sig för ett par månader sedan. Och vi har också blivit godkända – varje verktyg som anpassas till NLL behöver bli godkända av E-hälsomyndigheten och det klarade vi för en månad sen. Så nu är vi redo att releasa. 

Hur löste ni säkerhetsfrågan? Har du tips till andra som sitter i samma sits? 

– Det är en jättebra fråga. Täta dialoger och förklara hur det ligger till i regionen, hur det ligger till i kommunen. Vi förklarade jättemycket hur Pascal ser ut för E-hälsomyndighetenm, så jag tror att vi fick förståelse på slutet. Det är klart att vi har en rutin. De har bestämt att det ska vara på ett speciellt sätt, men man måste vara lite behovsanpassad. Det som fungerar för det här systemet kanske inte fungerar för det andra. Så jag tror att med täta dialoger, att kunna förklara vad behovet var, och så fick vi gehör för det till slut. 

Nu när ni lyckats med det, vad är den modiga målbilden framåt, vilket är ditt drömscenario? 

– Drömscenariot för mig är att man ska kunna göra allt i Pascal. Drömscenariot är så här, men det är inte någonting som jag kämpar för, jag tycker att antingen ska dosförskrivningen finnas i journalsystemet eller om det finns någon annanstans som i Pascal, så behöver inte vårdgivarna dubbeldokumentera. Så drömscenariot för mig är att kunna ha ett verktyg som du kan göra allt i på en och samma gång. Det skulle vara ganska enkelt och smidigt för Vårdsverige och för medarbetarna, avslutar Azin Azadmehr, sektionschef Inera. 

24 maj 2024Uppdaterad 29 maj 2024Reporter Therese Bengtnervård

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng