Säkerhet präglar Bootcamp-deltagarnas höstfokus

Säkra användare, säkerhet och AI, säker infrastruktur. Inte helt oväntat är it- och cybersäkerhet högt upp på många av it-beslutsfattarnas agenda under årets upplaga av Bootcamp när Voister kollar av deltagarnas höstplaner.

Vad blir viktigt för dig och din verksamhet under hösten?

– Jag är lite sugen på AI och även säkerhet. De går ju hand i hand när det handlar om hur man säkrar upp sina data. Det ska bli jättespännande. Och sen alla andra jättespännande områden, såsom hållbarhet inte minst, säger Mats Rehnqvist, Senior Project Manager Information Security, Rejlers Sverige.

Hur tänker du med AI och säkerhet. Ser du någon gynnsam koppling däremellan?

– Absolut. Du behöver ha koll på din data och klassificera den och så vidare. Och veta vad det ligger någonstans. Så det hänger definitivt ihop.

Vad blir viktigt för dig och din verksamhet under hösten?

– Det viktigaste för oss är säkerhet, som vanligt och som alltid. Det är vad som är fokus, säger Jessica Högh, Teamleader IT Infrastructure Workplace, Riverty.

Hur jobbar ni med det?

– Nu har vi ett väldigt nära samarbete med våra tyska kollegor, så det mesta ligger i Tyskland. Vi jobbar med all typ av säkerhet.

Har det ökat senaste 12–18 månader med tanke på omvärldssituationen?

– Absolut, har det gjort det. Omvärlden ser ju ut som den gör nu och då är det ännu viktigare att vi har bra säkerhet på allting.

Om du ska ge ett tips till någon annan som vill jobba bra med sin säkerhet, vad skulle det vara?

– Att fortsätta vara ute i verksamheten och informera framförallt. Klicka inte på länkar, och de övriga, vanliga bitarna. Sådant som många kan, men lätt glömmer.

Vad blir viktigt för dig och din verksamhet under hösten?

– Att få i gång vår cloudlösning så att den snabbar upp våra processer internt, säger Fredrik Berg, director end user services, Husqvarna.

Vad hoppas ni uppnå med en cloudlösning som den?

- Snabbare responstider för utveckling (R&D).

Som i sin tur ger er?

– Snabbare utveckling och snabbare produkter.

Och när hoppas ni att den ska vara på plats?

– Efter sommaren.

Vad blir viktigt för dig och din verksamhet under hösten?

– Då skulle jag säga IT Service Management och att effektivisera verksamheterna. Vi behöver jobba mycket mer med det och göra det enkelt för användare och verksamheter att konsumera it på ett bra och effektivt sätt, säger Susanne Svensson-Alin, IT Manager, Gkn Aerospace Sweden.

Vad innebär det konkret, it service management, för just er?

– Att det är användarnära. Det ska vara enkelt att kunna utnyttja it-stöd.

Har ni någon målsättning med det projektet?

– Automatisera. Vi jobbar väldigt mycket med det redan, men vill göra det på ett djupare plan.

Vad blir viktigt för dig och din verksamhet under hösten?

– AI är ju det nya svarta, så det gäller ju att se till så att vi har ordning och reda på vårt data, så att vi kan dra nytta av AI-boomen och se till att våra verksamheter blir ännu mer informationsdrivna och ge bättre service till våra patienter och invånare, säger Anders Boustedt, verksamhetschef informationsteknologi, Region Halland.

Hur iordningställer man sin data?

– Det gäller att ha ordning och reda på sin data och klassa den. Och ha sammanhållna data från alla våra verksamheter så att vi kan dra slutsatser från det. Det är inte bara patientjournaler utan all annan data som vi har i våra andra system. Det är viktigt.

I den bästa av världar när allt är på plats. Vad ger det er?

– Det ger stora nyttor för framför allt vården, men även andra delar. Vi har Hallandstrafiken också som är långt framme när det gäller de här delarna. Vi vill kunna planera och se till att vi gör mesta möjliga nytta av skattekronan.

Vad blir viktigt för dig och din verksamhet under hösten?

– Vi har väldigt mycket fokus på säkerhet för tillfället och det kommer att fortsätta hela hösten tror jag. Och det är inte stopp där heller, säger Madelene Johansson, it-chef, Bjurfors.

När du säger fokus på säkerhet. Vad specifikt är viktigt just nu, för er?

– I den värld vi lever i är det mycket kring klienter och användarrelaterad säkerhet. Att de ska känna sig trygga och göra rätt.

Har ni något mål ni jobbar efter, när ni ska vara klara?

– Vi kommer aldrig vara klara, men vi har nått väldigt många delmål nu senaste veckorna, månaderna.

23 maj 2024Uppdaterad 27 maj 2024Reporter Tim LefflerbootcampFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng