Så kan AI hjälpa tullen hitta droger och vapen

Skylt Tullverket; Ai Scanngrej Genomskinlig Över; Ai, Scanna

Med AI skulle tullen kunna få hjälp att scanna igenom gods i jakten på illegala droger eller vapen. Enligt Tullverket skulle tekniken kunna finnas på plats i Sverige inom några år.

– Om vi tittar på narkotika som exempel: Du kan ju aldrig lära en dator att se skillnad på en röntgenbild på ett kilo mjöl och ett kilo heroin. Men du kan lära datorn att ”här är en avvikelse; det borde inte se ut så där”, säger Patrik Hagalid, sakkunnig på kontrollenheten, Tullverket, till Sveriges Radio.

Idag letar tulltjänstemän efter avvikelser på röntgenbilder från stora scannrar som används för att hitta vapen och droger i containrar och lastbilar.

Gemensamt bildbehandlingsprogram på gång

Nu pågår ett arbete inom Världstullorganisationen (World Custom Organization, WTO) för att ta fram ett gemensamt bildbehandlingsprogram i alla röntgenscannrar världen över, i jakten på droger och vapen.

– Det gäller att lära sig att se vad som är avvikande. Och det är här AI kommer in. Jag tror att AI kommer att bli ett bra verktyg för att hitta avvikelser i bilder, säger Patrik Hagalid.

På plats inom några år

Ett AI-baserat system skulle enligt Patrik Hagalid göra det möjligt att genomsöka betydligt fler containrar och lastbilar på kortare tid.

– Jag tror det kan finnas på plats och användas inom några år. Bildbehandlingsprogram kopplat till röntgen kommer att finnas på marknaden helt klart och jag vet att det pågår arbete hos leverantörerna idag.

28 maj 2024Uppdaterad 28 maj 2024Reporter Tim LefflerAIFoto Adobe Stock, Mostphotos

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng