Rekordmånga vill gå Försvarsmaktens it-utbildning

Försvarsmakten Har Övning

Foto: Mostphotos

Antalet ansökningar till Försvarsmaktens instegsprogram Insteg IT har ökat med 33 procent. Till hösten har 447 personer ansökt, varav endast en dryg fjärdedel är kvinnor. 

– Jag ser oerhört positivt på att intresset för att arbeta inom Försvarsmakten är så stort, och att intresset sträcker sig ända från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Då it-branschen är rätt svår att ta sig in i utan utbildning, är Insteg IT en bra väg in till ett it-arbete på en attraktiv arbetsgivare där man får göra skillnad på riktigt, säger Tobias Knutsen, ansvarig på Insteg IT i Försvarsmakten.

Instegsprogrammet Insteg IT har genomförts sedan 2020 och vänder sig till personer med ett it-intresse och som vill skapa sig en karriär inom Försvarsmakten. Man behöver varken en bakgrund inom it eller militären för att ansöka.

26 procent kvinnor

Deltagarna får utbildning i Försvarsmaktens olika system samt möjlighet att praktiskt tjänstgöra på olika avdelningar inom förbandet. Till hösten har 447 ansökningar kommit in, jämfört med 337 som sökte till vårens omgång. Endast 26 procent av de 447 ansökande är kvinnor. 

Alla deltagare får en visstidsanställning på maximalt ett år, därefter kan de söka andra tillsvidaretjänster inom Försvarsmakten.

6 maj 2024Uppdaterad 6 maj 2024Reporter Fredrik AdolfssonFörsvarsmakten

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng