Räddningstjänst ber om mer pengar för att höja it-säkerheten

Jämtlandsnaturen Vid Sjö Där Barn Leker; Räddningstjäsnten, Attack

Foto: Niclas Vestefjell/Jämtlands kommun

I januari i år drabbades Räddningstjänsten Jämtland av en it-attack som innebar att alla administrativa funktioner slogs ut i sex dagar. Attacken kostade drygt två miljoner kronor. Nu äskar räddningstjänsten mer pengar för att höja säkerheten.

Den 18 januari slog en it-attack till mot Jämtlands Räddningstjänstförbund. Som tur var kunde ett reservsystem kickas igång, vilket gjorde att den operativa verksamheten kunde fortlöpa.  

– Man behöver inte känna oro att man inte ska kunna larma eller att vi inte kommer om något skulle hända, sa Lars Nyman, chef på räddningstjänstförbundet, i ett pressmeddelande. 

Däremot slogs all administrativ funktionalitet ut i närmare en vecka och att åtgärda skadorna som skett i it-systemen har kostat 2,2 miljoner kronor – en summa som ägarkommunerna valt att stå för. 

Ber om mer pengar

Nyligen sammanträdde styrelsen för Jämtlands räddningstjänstförbund och från sammanträdesprotokollet går att läsa: “Utifrån den it-attack vi utsattes för under vintern 2024 har säkerhetshöjande och kommande krav medfört en årlig merkostnad på 400 000 kronor.”

Detta är pengar som nu kommer att äskas från ägarkommunerna, skriver Jämtlands tidning. I dagsläget finns inget uttalande om hur ägarkommunerna möter detta önskemål.  

31 maj 2024Uppdaterad 31 maj 2024Reporter Sofia Hellströmersäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng