Övertorneå prisat som årets ehälsokommun 2024

Under invigningen av Vitalis i Göteborg fick Övertorneå kommun ta emot priset Årets ehälsokommun 2024. Carina Kemppainen, Aina Bleikvassli och Robert Raabymagle var på plats för att motta priset och prata om kommunens arbete, vinsterna med digitalisering och fördelarna med att vara en liten kommun.

Motiveringen löd: “En kommun som med demografiskt försprång och utmanande geografi har gått från snack till verkstad. En kommun som visat att det som sker digitalt på distans, kan vara det riktigt nära.”

Hur känns det?

– Det känns toppen, jättekul att det uppmärksammas och det ger oss en skjuts i arbetet framåt, säger Carina Kemppainen, äldreomsorgschef i Övertorneå kommun. 

Finns det något ni är lite extra stolta över?

– Medarbetarna som faktiskt tar till sig av den nya tekniken, bygger vidare på den och kommer med idéer, säger Robert Raabymagle, it-utvecklare i Övertorneå kommun. 

Vilka vinster ser ni att er digitaliseringsresa har inneburit?

– Inom vården har vi inte tillräckligt med personal, så vi måste jobba digitalt för att få dagarna att gå ihop. När medarbetarna ser att vi lyckas när vi gör såhär känns det jättebra, säger Carina Kemppainen. 

– Vi blir också väldigt glada när det kommer nya förslag från våra medarbetare om saker vi kan göra på bättre och säkrare sätt. De kommer på nya lösningar som sätter sig, säger Aina Bleikvassli, informationssäkerhetssamordnare, Övertorneå kommun. 

Övertorneå är ju en liten kommun, på vilka sätt kan andra kommuner ta inspiration från er?

– Vi är drygt 4 000 som bor i Övertorneå, och vi är 500 anställda inom kommunen. Vi har ingen som är verksamhetsutvecklare på heltid. Klarar vi av att göra det, då kan alla andra också, säger Aina Bleikvassli. 

– Jag vill också uppmana andra att våga testa nytt. Om det inte funkar går det alltid att återgå till det gamla, säger Robert Raabymagle. 

– Detta är också den lilla kommunens fördel. Var och en av oss måste testa och komma på nya lösningar, vi kan inte lita på att någon annan gör det åt oss, säger Carina Kemppainen. 

15 maj 2024Uppdaterad 15 maj 2024Reporter Therese BengtnervårdFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng