Nytt från Google-konferens: AI-summerade sökresultat

Google På Dator Och Gemeni På Mobil; Googlekonferens, Ai

AI ska förse Google-användare sammanfattningar högst upp bland sökresultaten och Google i USA blir först ut att erbjuda tjänsten. Det är en av nyheterna från bolagets utvecklarkonferens I/O.

Google beskriver det som att man tar ”fotarbetet ur sökfunktionen” med den nya AI-funktionen, som kommer att sammanställa resultat från flera källor för att hjälpa användaren att landa rätt i sin sökning. Det rapporterar The Guardian.

Under kommande månader kommer tjänsten rullas ut i fler länder och nå ”över en miljard människor innan året är slut”. Samtidigt ser bolaget fortfarande att de traditionella sökresultaten i form av länkar till andra sajter vinner på AI-tjänstens introduktion.

"Vi ser att länkarna inkluderade i AI-översikter får fler klick än om sidan hade dykt upp som en traditionell webblistning”, meddelar Google, och säger att man kommer att ”fortsätta att fokusera på att skicka värdefull trafik till utgivare och skapare”.

Flera AI-tjänster på gång

Google har flera andra AI-projekt igång, varav ett är Project Astra. I detta utvecklar man ett röstverktyg som exempelvis kan hjälpa användaren att söka rätt på specifika platser i städer. Bolagets förhoppning är att lansera denna funktion senare i år.

Veo är ett annat AI-verktyg som likt Open AI:s Sora kan skapa video från textinmatning. Även detta lanseras senare under året.

15 maj 2024Uppdaterad 15 maj 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng