Nya skolprojektet Tänk tech ska få fler att välja STEM-ämnen

Elever I Olika Åldrar Tittar På En Mobiltelefon

Foto: Mostphotos

Den 2 maj öppnades anmälan till “Tänk tech”, ett nationellt skolprojekt som ska öka teknikintresset bland åttondeklassare och kompetensutveckla landets tekniklärare. 

Föga förvånande väljer ungdomar med ett intresse för teknik oftare en utbildning med teknisk inriktning. Ett intresse som är som lägst när det är dags att välja gymnasieprogram, alltså i åttonde och nionde klass, speciellt bland tjejer. 

För att få fler att utbilda sig inom STEM-ämnen (teknik, naturvetenskap, ingenjörskap och matematik) har Tekniska museet och Teknikföretagen nu tagit fram det digitala klassrumsprojektet Tänk tech för landets högstadieskolor. 

– Teknikindustrin står för en betydande del av Sveriges BNP, men fler än åtta av tio teknikföretag har idag brist på rätt kompetens. Här finns ett stort samhällsbehov av att få fler unga att bli intresserade av teknik, vilket vi vill bidra till genom att göra teknikämnet mer attraktivt redan i högstadiet. Framtiden börjar i åttan, säger Li Ljungberg på Teknikföretagen. 

Kompetensutveckling för lärare

Tänk tech följer läroplanen och består av ett antal lektioner där elever ska tänka kring olika framtidsscenarier och ta fram idéer via ett designverktyg. Främst är projektet inriktat till elever i årskurs 8, men berör egentligen hela högstadiet. Det kan också sträcka sig över flera högstadieämnen och innefattar även kompetensutveckling för tekniklärare. 

– Teknikundervisningen i grundskolan har sällan prioriterats och har fått en stämpel som ett ganska tråkigt skolämne. Med Tänk tech vill vi bidra med resurser och ett spännande koncept som vi tror kan få fler unga att få upp ögonen för hur roligt det kan vara med teknik och att en utbildning inom teknik ger möjlighet att påverka framtiden inom nästan vilket område som helst, säger Maria Olsson på Tekniska museet. 

Senare i höst kan skolklasser som deltar i projektet skicka in sina bidrag till ett nationellt kval. I december sker avslutande galor på fem Wisdome-arenor som finns i Malmö, Göteborg, Norrköping, Stockholm och Umeå, där besökare kan ta del av utvalda bidrag.

3 maj 2024Uppdaterad 3 maj 2024Reporter Fredrik Adolfssonskola

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng