Klart: IMY har rätt att granska söktjänster

Imy Kaffekopp Och Ratsit App

Foto: IMY, Ratsit

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har fått klagomål gällande enkelheten i att få fram personlig information på nätet. Nu är det fastställt att de har behörighet att granska söktjänster med utgivningsbevis som Ratsit, Mrkoll och Hitta.se.

– Nu har vi på nytt övervägt frågan utifrån avgöranden från EU-domstolen och svenska domstolar. Resultatet av vår utredning är att vi har behörighet att inleda tillsyn i de här fallen, säger David Törngren, vikarierande generaldirektör på IMY.

IMY tar emot många klagomål gällande tillgängligheten av söktjänster som, gratis eller mot betalning, delar personlig information på nätet. Det kan handla om bland annat namn, adress, ålder, hushållets storlek, fordonsinnehav och bolagsengagemang. Dessutom går information om fällande domar i brottmål och andra uppgifter om lagöverträdelser enkelt att få fram på vissa sajter. 

Oron inför kriminella

Klagomålen till IMY handlar om oro inför att kriminella kan välja ut brottsoffer utifrån ålder, singelhushåll, fordon av värde etc. Men många klagomål rör också kränkning vad gäller lättillgänglig information om privata angelägenheter.

 Dessa sajter har ofta ett så kallat frivilligt utgivningsbevis enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Tidigare har IMY ansett att det hindrat dem från att utreda klagomål från enskilda personer som riktats mot dessa söktjänster. Men nu, på grund av en utveckling i europeisk och svensk rättspraxis har de valt att ompröva sitt ställningstagande.

– Det är viktigt att förtydliga att detta ställningstagande enbart slår fast att IMY är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis med anledning av klagomål. Sedan får vi i kommande utredningar avgöra om och i så fall vilka åtgärder vi kan vidta mot dessa söktjänster, säger Martin Wetzler, jurist på IMY.

Vad är ett utgivningsbevis?

Den som har ett utgivningsbevis har en grundlagsskyddad rätt att publicera sin databas enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Ett utgivningsbevis medför att bestämmelserna i EU:s dataskyddsförordning (GDPR) inte gäller om det skulle strida mot den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet.

Källa: Skatteverket

 

14 maj 2024Uppdaterad 15 maj 2024Reporter Sofia HellströmerMyndighet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng