Inför EU-valet: Techsverige vill hjälpa EU att digitalisera

Fredrik Sand, Techsverige; Euflagga Med Ettor Och Nollor; Eu, Digit

Fredrik Sand, Techsverige. Foto: Techsverige

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Techsverige presenterar nu en rapport med syfte att öka förståelsen för digitaliseringens och techbranschens betydelse för EU och Sveriges välstånd. Bland annat lyfts behovet av techpolitik som man menar bidrar till ett säkert, hållbart och konkurrenskraftigt EU.  

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige och inför detta har Techsverige tagit fram en rapport, även kallad techagenda, som innehåller förslag inom nio områden för att utveckla EU:s arbete inom digitaliseringen. Dessa frågor kommer att vara avgörande under mandatperioden, då 21 svenska ledamöter ska väljas till Europaparlamentet. 

– Med rapporten vill vi bidra till en saklig debatt om hur digitalisering kan forma ett säkert och hållbart Europa och ett Sverige i digital framkant. Europaparlamentsvalet blir avgörande för teknikutvecklingen och för att stärka konkurrenskraften inom EU de närmaste åren. Tekniker som AI och 5G öppnar upp för att möjliggöra en hållbar omställning, till att vässa välfärden, ökad konkurrenskraft i alla branscher och nya arbetstillfällen i hela EU, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Techsverige, i ett pressmeddelande. 

Sverige unika möjligheter att bidra 

Fredrik Sand menar att Europa har halkat efter andra kontinenter som Asien och Nordamerika, som investerat mer i sin digitaliseringspolitik och i nya tekniker som AI och 5G. EU behöver enligt honom därför fokusera på åtgärder som stärker företagstillväxten under den kommande mandatperioden.  

– Sverige har unika möjligheter att bidra. Vi behöver svenska parlamentariker som ser möjligheterna och agerar som en drivande kraft för EU:s konkurrenskraft, säger han.   

Seminarium 16 maj

Den 16 maj 2024 bjuder TechSverige in till årsmötesseminarium med samtal och debatt om digitaliseringens betydelse för Sveriges och EU:s välstånd. Man kommer bland annat att diskutera Hur kan tech säkra Sveriges och EU:s välstånd? En techpolitik för Sverige som digitalt föregångsland och ett konkurrenskraftigt EU?

16 maj 2024Uppdaterad 16 maj 2024Reporter Sofia HellströmerMyndighetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng