Forskningsgenombrott: 3d-printat neandertalaransikte

3D Printad Neandertalarekvinna; Netflix, Bbc, 3D Print, Forskning

Den 3d-printade neandertalaren. Foto: BBC Studios/Jamie Simonds/Neflix/Moviefone

En 75 000 år gammal skalle från en neandertalar-kvinna har blivit ett 3d-printat ansikte. Det är forskare från Universitetet i Cambridge som ligger bakom bedriften som är en del i en ny dokumentär om neandertalare på Netflix.

– Jag tror att hon kan hjälpa oss att knyta an till vilka neandertalarna var. Det är extremt exalterande och ett stort privilegium att faktiskt få arbeta med kvarlevorna från någon som är så speciell som hon är, säger Emma Pomeroy, paleoantropolog vid Universitetet i Cambridge och en av forskarna involverade i neandertalarprojektet som bedrivs där, till BBC.

Tillplattad skalle blev 3d-printat ansikte

Neandertalarskallen som använts hittades 2015 i grottan Shanidar i Kurdistan, Irak, där tio andra skelett från neandertalare upptäcktes redan på 1950-talet. Den då tillplattade skallen gavs namnet Shanidar Z, och forskarna fick tillstånd att ta den till Storbritannien för att under mer än ett år borsta fram alla delar i sedimenten och sätta ihop den.

Därefter började arbetet med att scanna av henne (tänder och andra skelettdelar gör det sannolikt att det var en kvinna) och att göra en 3d-printad modell av henne, som nu kan ses i BBC Studios-dokumentären Secrets of the Neanderthals på Neflix.

– Skallen var platt som en pizza. Det är en otrolig resa att gå från det till vad vi nu kan titta på. Som en arkeolog kan du emellanåt bli ganska blasé runt vad du gör. Men då och då slår det dig att faktiskt rör historien. Vi glömmer hur extraordinärt detta är, säger Graeme Barker, forskaren som ledde de senaste utgrävningarna vid Shanidar.

3 maj 2024Uppdaterad 3 maj 2024Reporter Tim Lefflerdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng