Därför investerar Google en miljard euro i Finland

Finlands Flagga; Google Logga; Hållbarhet, Energi, Google 2

Googles huvuddatacenter i Finland står inför en stor expansion, som bland annat innebär 500 nya jobbtillfällen. Allt tack vare enkelheten att jobba med grön energi.

Google planerar att spendera 1 miljard euro (11,7 miljarder kronor) för att bygga ut sin huvudanläggning i Fredrikshamn, Finland. Här finns god tillgång på förnybar energi, vilket är avgörande för teknikjättens mål att driva alla kontor och datacenter på grön energi till slutet av 2020-talet. Hur investeringen kommer att påverka webbplatsen datakapacitet vill man inte uttala sig om. 

Tar vara på energin 

Just nu pågår ett pilotprojekt mellan Google och det lokala elbolaget Haminan Energia Oy: Överskottsvärme från datacentret i Fredrikshamn får användas gratis för att värma upp bostäder i området, så kallad fjärrvärmeteknik.  

– Om det lyckas bra kan det hjälpa till att vägleda inför framtida investeringar, det vill säga valet av plats för anläggning som kan återvinnina spillvärme och implementera fjärrvärme, säger Ben Townsend, Googles globala chef för infrastrukturstrategi och hållbarhet, i en intervju med Bloomberg. 

Fler som omvandlar energi till fjärrvärme 

Det finns fler aktörer som jobbar på samma sätt med att ta vara på den energi/värme som produceras från stora dataanläggningar. År 2022 anslöt sig Microsoft till det finska energibolaget Fortum Oyj, för att fånga upp och distribuera energi till ett lokalt nätverk. Även Stockholm tar vara på värme från datacenter i Kista som levereras till Stockholm Exergis fjärrvärmenät.  

21 maj 2024Uppdaterad 21 maj 2024Reporter Sofia HellströmerDataFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng