Danska politiker i het deepfake-debatt om AI

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen under ett tal 2022. Denna bild har ingenting med deepfake-videon att göra.

Danske kulturministern rasar mot en AI-genererad så kallad deepfake-video av deras statsminister Mette Frederiksen. Nu vill han förbjuda deepfakes, medan andra tycker att han överreagerar.

Dansk Folkeparti tillsammans med Liberal Alliance har med hjälp av AI tagit fram fejkade kampanjvideos med statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, och spridit dessa i sociala medier. Det rapporterar sajten Läget. Det här säger deepfake-versionen av statsministern på en presskonferens: 

– Efter vårt framgångsrika avskaffande av stora bönedagen har regeringen beslutat att ta nästa steg. Vi avskaffar pingsten. Vi avskaffar påsken. Och vi avskaffar julen. Från och med nästa år kommer Danmark att vara fritt från helgdagar. Förutom muslimska Id al-Fitr, som blir den enda lediga dagen i Danmark. 

Förlorad politisk trovärdighet 

Det här tycker danska kulturministern Jakob Engel-Schmidt är ”en lågpunkt” i det demokratiska samtalet. Han säger också att det minskar trovärdigheten för demokratin och människor emellan. Nu vill han förbjuda deepfake-videor.  

– Utifrån upphovsrätten undersöker jag tillsammans med mitt departement om vi kan göra det olagligt, säger kulturministern till danska public service-bolaget DR. 

Reaktionerna är delade 

Peter Kofod, Dansk Folkepartis gruppordförande, tycker kritiken är löjlig och obefogad. Han tar gärna ett samtal om AI med kulturministern. Visst behöver det enligt honom regleras, men inte förbjudas. 

– Om det är en lågpunkt för demokratin så kan man inte ha följt mycket av den politiska debatten de senaste åren, menar han. 

Morten Messerschmidt, också han från Dansk Folkeparti, säger till Politiken

 – Det finns ingen som kan tvivla på att videon är satir och att det är en deepfake. 

Morten Goodwin, professor i artificiell intelligens vid universitetet i Agder verkar dock bekymrad: 

 – När vi inte längre vet om en video är sann kan vi inte längre lita på den. 

Här kan du se den AI-genererade videon med Mette Fredriksen  

17 maj 2024Uppdaterad 17 maj 2024Reporter Sofia HellströmerAIFoto Wikimedia Commons

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng