Cyberattack slog ut kommunens internet under ett och halvt dygn

Bjurholms Kommunvapen; Wifisymboler; It Attack, Kommun, Internet

Bjurholms kommun är den senaste i raden av små kommuner som blivit utsatta för en cyberattack. Det rör sig om ett ransomware-angrepp som bland annat inneburit att kommunens invånare inte kunde nå internet på ett och halvt dygn.

All vår data, all vår uppkoppling, allt. Så fort du egentligen loggar in i datorn är det stopp, säger Jimmy Johansson, kommunchef, till Sveriges radio. 

Förra måndagen utsattes Sveriges minsta kommun med 2 300 invånare, Bjurholm, för ett ransomware-angrepp som innebar att känslig information stals. I ett och ett halvt dygn fungerade inte internet för vare sig invånare eller företag. Nu, en vecka senare kommer kommunen fortfarande inte åt sina interna system.

– Vissa system kommer att ta ett par dagar till att återställa, andra veckor och vissa månader, berättar kommunchefen. 

Små kommuner särskilt utsatta 

Johan Thulin, cybersäkerhetsstrateg på Sveriges kommuner och regioner, uttalar sig: 

Små kommuner är särskilt utsatta. De flesta kommuner, regioner och organisationer blir angripna så gott som dagligen. Däremot finns det en utsatthet i hur mycket resurser man har till arbetet och det blir extra svårt för en liten kommun som kanske har mindre resurser för informationssäkerhet. 

Bygger om hela sitt it-system 

Bjurholm kommun vet inte hur detta omfattande angrepp kunnat ske, eller vem som ligger bakom attacken. Men nu har de valt att bygga om hela sitt it-system från grunden. 

 Nu har vi alla möjligheter att göra rätt. Vilket vi har stort fokus på, avslutar kommunchefen Jimmy Johansson. 

22 maj 2024Uppdaterad 22 maj 2024Reporter Sofia HellströmersäkerhetFoto Bjurholms kommun, Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng