Amerikanska fångar utbildar sig med VR

Kvinna Mugshot Fånge

Foto: Adobe stock

I den amerikanska delstaten Maryland kan fångar träna upp sina kunskaper inom bilmekanik med hjälp av VR. Förhoppningen är att detta ska minska återfallen i brottslighet och öka fångarnas chans på arbetsmarknaden när de släpps ut.

Runtom i hela USA är efterfrågan på bilmekaniker hög. På fängelset Maryland Correctional Institution for Women (MCIW) får fångar nu chansen att utbilda sig till bilmekaniker. 

Fångarna kommer aldrig i kontakt med riktiga bilar i fängelset, utan istället utbildas de i ett virtuellt garage med hjälp av ett VR-headset från Meta Quest, skriver CNN. 

En av fängelseinternerna som utbildas med hjälp av tekniken är Tiffany Joseph Busch, som förväntar sig bli frigiven i sommar. 

– Det är avgörande att vi får någon typ av utbildning. Jag är exalterad över att kunna åka hem och använda mig av det vi har lärt oss här, säger hon. 

Utbildningen är möjlig via ett samarbete mellan MCIW och den ideella organisationen Vehicles for Change. 

– Det är ingen raketforskning. Det handlar om att ge människor ett jobb som leder till en karriär, och att vi därigenom kan hålla människor borta från fängelset. Om de kan få ett jobb som ligger över statens minimilön på 15 dollar i timmen hoppas vi på att kunna minska återfallen i brottslighet, Martin Schwartz, chef för Vehicles for Change. 

3 juni 2024Uppdaterad 3 juni 2024Reporter Fredrik AdolfssonVR

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng