Utbildningar inom AI och digitalisering ger störst chans till jobb

Studenter Som Går Utanför Ett Universitet

Foto: Mostphotos

Den 15 april är sista dagen att ansöka till universitets- och högskoleutbildningar. Några av utbildningarna där Arbetsförmedlingen spår att det är lättast att få jobb efter avslutade studier berör automatisering, digitalisering och AI. 

– Det händer mycket inom automatisering och digitalisering, bland annat hållbar utveckling och AI, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. 

Strukturomvandlingen som sker på arbetsmarknaden innebär att mer avancerade tekniska tjänster inom data och it är ett ständigt växande område. Här behövs yrken som systemanalytiker, it-arkitekter och mjukvaruutvecklare. Det finns även en hög efterfrågan på ingenjörs- och teknikerroller. 

Hållbar utveckling växer

Hållbar utveckling är ytterligare ett område som växer. Svenskt näringsliv har här gjort en rapport över vad företag behöver inför klimatomställningen. 

– Vissa kompetenser är gemensamma för alla branscher. Det är automatisering, energi, el, hållbar byggnation, processteknik och digitalisering. Och i digitalisering ingår programmering och AI, samt matematik, säger Ulrika Wallén, policyexpert för högskolepolitik på Svenskt näringsliv. 

Arbetsförmedlingens lista över yrken med stora jobbchanser de kommande åren: 

Systemanalytiker och it-arkitekter

Mjukvaru- och systemutvecklare

Arbetsterapeuter

Specialistläkare

Barnmorskor

Specialistsjuksköterskor

Tandläkare

Lärare i yrkesämnen

Förskollärare

Poliser

3 april 2024Uppdaterad 3 april 2024Reporter Fredrik Adolfssonutbildning

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng