Svensk rapport: Dessa är yrkena som hotas av AI

Kvinna Sitter Hemma Vid Dator Och Skriver; Ai, Yrkeshögskolan, Regeringen

Redovisningsekonom, medicinsk vårdadministratör och jobb inom kundtjänst är arbeten som kan försvinna i framtiden på grund av AI. Detta enligt en ny rapport som Yrkeshögskolan gjort på uppdrag av regeringen.

I Yrkeshögskolans rapport Artificiell intelligens påverkan på yrkeshögskolans yrkesutbud framgår att AI kommer att ha en stor påverkan på en del yrken, såsom grafiker, juristassistenter och spelutvecklare. På det stora hela konstaterar man att AI på sikt kommer att slå mot alla yrken och områden.  

”En central aspekt av AI:s påverkan på arbetsmarknaden är dess potentiella hot mot tjänstemannasektorn”, skriver rapportförfattarna i en reflektion.

En ny kompetens

Upprepande arbetsuppgifter förväntas ersättas av en AI-assistent, vilket enligt rapportförfattarna trots allt kan komma bli ett välkommet svar på den kompetensbrist många branscher vittnar om.

”I detta sammanhang framträder AI som en nödvändig medhjälpare och en del av lösningen på [kompetensförsörjningsproblemet]. Genom att integrera artificiell intelligens i arbetsprocesser kan kompetensbristen i olika sektorer mildras.”

AI:s frammarsch gör att mer specialiserade yrkesroller, tillsammans med ”empati och sociala förmågor” troligen kommer att spela en viktigare roll i framtiden ”när både analyser och i viss mån kreativitet automatiseras”.

– Den tiden är förbi då man läste på universitet och högskola när man var 19-20 år och sedan jobbade man hela livet i samma jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Dagens Nyheter.

5 april 2024Uppdaterad 14 maj 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng