Svensk kryptomining avslöjad – skatteintäkter närmare en miljard avkrävs

Servrar Som Minar Crypto

Svenska serverhallar har använts i hemlighet för att tillverka kryptovalutor. De 18 bolag som ligger bakom den så kallade kryptominingen har därför upptaxerats med närmare en miljard kronor.

– De bolag som vi har kontrollerat har ett särskilt tillvägagångssätt för att försöka dölja att de ägnar sig åt mining, det vill säga skapa nya enheter av kryptovalutor. Syftet är att de vill ha skattefördelar de inte har rätt till, säger Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

”Motverka angrepp mot skattesystemet”

Skatteverket har utrett 21 bolag i en riktad kontrollinsats åren 2020 till 2023, vilket lett till skatteändringar om sammanlagt 990 miljoner kronor för 18 av bolagen. I en rapport beskrivs att insatsen "...har genomförts inom ramen för Skatteverkets uppdrag att motverka systematiserade angrepp mot skattesystemet" och att det finns en "...påtaglig risk för skattebortfall genom oredovisade försäljningar av de framställda enheterna av kryptovalutor".

Bolagen har använt servrar för att skapa kryptovalutor, så kallad mining, vilket i sig inte är olagligt, men något som måste redovisas till Skatteverket.

– Det finns ett incitament för oseriösa aktörer att dölja sin verksamhet inom mining av kryptovalutor och istället påstå att de bedriver en verksamhet som är momspliktig. På det här sättet försvinner skatteintäkter ur landet i form av felaktiga utbetalningar från staten, obetald utgående moms och oredovisade kryptotillgångar, säger Patrik Lillqvist, i ett pressmeddelande.

Oklart värde på kryptovalutorna

Enligt Sveriges Radio är det fortfarande oklart hur mycket kryptovaluta som tillverkats och vart den har tagit vägen.

– Hur mycket den här digitala sedelpressen har spottat ut i pengar, vet vi inte. Vi har inte de digitala plånböckerna som dessa valutor har gått till. Men med tanke på de pengar som matats in, känns det som att det har varit en lukrativ verksamhet som man har tjänat pengar på, eftersom investeringarna är dyra och man har gjort det över tid, säger Patrik Lillqvist till Sveriges Radio.

17 april 2024Uppdaterad 17 april 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng