Storbritannien kriminaliserar deepfakeporr

Man Sitter Vid Dator I Mörker

Foto: Adobe stock

Storbritannien kriminaliserar skapandet av AI-genererat porrmaterial om det skett utan den avbildade personens tillstånd. Den som sprider AI-skapade sexuella filmer och bilder ska kunna dömas till fängelse, enligt ett nytt lagförslag. 

– Detta skickar ett kristallklart budskap om att detta material är omoraliskt, misogynt och brottsligt, säger Storbritanniens biträdande justitieminister Laura Farris, enligt The Guardian.

I takt med AI-utvecklingen har det blivit allt vanligare att personer – oftast kvinnor – avbildats mot sin vilja i porrfilmer och bilder på nätet. Offren för den här sortens digitala övergrepp är både offentliga och okända personer. 

Sedan i januari är det förbjudet att aktivt sprida den här sortens porrmaterial i Storbritannien, men det råder viss oklarhet om hur lagen ska tolkas. 

Nytt förslag: Kriminellt att skapa sexuella deepfakes

Därför lägger nu den brittiska regeringen fram ett ytterligare lagförslag som helt kriminaliserar skapandet av sexuella deepfakes, ifall den avbildade personens tillstånd saknas. 

Skapar man en sådan bild eller film kan man bli dömd till höga böter och hamna i straffregistret, även om materialet inte sprids vidare. Och om det sprids vidare ska det kunna leda till fängelsestraff. 

– Om materialet sedan sprids brett kan det få katastrofala följder för offret, säger Laura Farris. 

17 april 2024Uppdaterad 17 april 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng