Ny undersökning: 75 minuter i veckan läggs på it-strul

Person Som Försöker Logga In På Dator

Foto: Adobe stock

Under en arbetsvecka förlorar vi 75 minuter arbetstid på it-problematik. Några av de största tidsbovarna är att logga in i olika system och att hitta rätt dokument. Det visar en ny undersökning utförd av Novus på uppdrag av företaget Avoki. 

– It-strul är vår tids stora energitjuv på arbetsplatsen. Enligt vår undersökning lägger varje svensk 2 veckors arbetstid på it-strul varje år. Det är tid vi hade kunnat använda för att öka produktiviteten och stärka den svenska konkurrenskraften. Eller ge våra medarbetare längre semester och återhämtning, säger Peter Uddfors, vd på Avoki. 

Förbättringspotential finns 

Hälften av svenskarna arbetar digitalt 3–5 timmar per dag och enligt undersökningen sker det mesta av it-problematiken vid inloggning i olika system (51 procent), när man ska hitta rätt dokument (32 procent) och vid dålig uppkoppling (27 procent).

Men även tekniken vid videokonferens och anslutning till digitala möten har tidskrävande brister, rapporterar telekomidag. 

– Att företagsledare accepterar denna enorma produktivitetsförlust är faktiskt chockerande – speciellt när det finns alla möjligheter i världen att komma till rätta med teknikstrul och få till en bra digital arbetsplats, säger Peter Uddfors. 

1 071 personer har tillfrågats i undersökningen som utfördes av Novus på uppdrag av Avoki. 

25 april 2024Uppdaterad 25 april 2024Reporter Sofia Hellströmerarbetsplats

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng