Ny trend: Stort kryptointresse bland unga svenskar

Svensk Flagga Och Kryptovalutor; Trend, Ey, Krypto

Närmare hälften av Sveriges kryptovalutaägare är under 30 år. Och inom ett decennium kan 20 procent av Sveriges befolkning äga något slags kryptovaluta. Det visar en ny undersökning från EY.

– Kryptovaluta i Sverige är på väg mot en aldrig tidigare upplevd tillväxt. Med prisnivåer som tilltalar allmänheten har nästan två tredjedelar av de svenska kryptoägarna börjat investera i kryptovalutor efter 2019, säger Anders Helseth, undersökningschef på K33 Research, i ett pressmeddelande.

Undersöknings- och rådgivningsföretaget EY har frågat över 1 000 respondenter i Sverige om deras ägande i kryptovalutor. Enligt undersökningen äger sju procent av Sveriges vuxna befolkning någon form av kryptovaluta.

Trenden drivs av den yngre befolkningen. 46 procent av svenska kryptovalutaägare är under 30 år och 40 procent är mellan 30 och 50 år. Det är dessutom tre gånger så många män som kvinnor som äger kryptotillgångar, totalt sett.

Möjlig trefaldig ökning

Om trenden håller i sig kan så mycket som 20 procent av svenskar över 18 år äga något slags kryptovaluta inom tio år.

– Med tanke på det positiva mottagandet och den snabba utvecklingen av kryptovalutor bland svenskar, särskilt den unga generationen, ser vi en möjlig trefaldig ökning under de kommande tio åren. Detta är en tydlig signal om en bred investeringskultur och bör tas på allvar av såväl etablerade investerare som tillsynsmyndigheter under ett år då EU:s Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) träder i kraft, säger Mads Ribe, Associate Partner på EY.

Om undersökningen

Totalt har undersökningen Crypto Adoption Survey 2024 4000 respondenter i Norden och det är första gången som den genomförs i Sverige. Undersökningen har genomförts under flera år i Norge av EY och K33 Research. Den nordiska rapporten lanseras 11 april 2024.

Källa: EY

8 april 2024Uppdaterad 11 april 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng