Musk och Andy Jassy: Elförsörjningen kan bromsa AI-utvecklingen

Amazon Kontor Och Datacenter

Foto; Adobe Stock

Utvecklingen inom AI och AI-datacenter kan skapa en energikris. Nu varnar bland annat Elon Musk och Amazons vd Andy Jassy för att elförsörjningen kan bli det nya hindret för AI-utvecklingen. För att råda bot på problematiken satsar techjättar på egna kraftverk och i Sveriges planeras ny kärnkraft. 

På grund av chips med högre prestanda nyttjar AI-datacenter ungefär sju gånger mer energi än traditionella datacenter. Detta enligt en ny analys från investmentbanken JP Morgan. Samtidigt uppges en ChatGPT-fråga förbruka tio gånger så mycket energi som en traditionell googlesökning. 

Och tillväxttakten bara ökar. Internationella energiorganet IEA uppskattar att världens datacenter på fyra år, mellan 2022 och 2026, kommer att fördubbla sin energiförbrukning. Detta kan innebära en energikris framöver, skriver Dagens Industri

– Om förra året handlade om att brist på chip var ett hinder för AI-utvecklingen, så handlar det i år om att elförsörjningen kan sinka utvecklingen, sade Elon Musk i en intervju nyligen. 

Teslagrundaren och X-ägaren är inte ensam om att oroas över energifrågan. Även Amazons vd Andy Jassy har påtalat problematiken.

– De här stora språkmodellerna är så energislukande och det finns helt enkelt inte tillräckligt med energi just nu, sade Andy Jassy på World Economic Forum tidigare under året. 

Ny kärnkraft i Sverige och techbolag satsar på egna lösningar

Och kampen om elen i den gröna industriella omställningen är tuff. I Sverige finns dagsläget cirka 60 datacenter och siffran lär växa framöver. För att möta den växande efterfrågan och förse nya datacenter med fossilfri el vill kärnkraftsbolagen Kärnfull Next och Studsvik bygga små modulära reaktorer, SMR, i Nyköping. 

Samtidigt tittar stora techbolag på egna lösningar. Microsoft har anställt en chef för “acceleration av kärnkraftsutveckling” och bygger ett eget naturgaskraftverk på 170 megawatt i Dublin. AWS har i sin tur skrivit på ett avtal om att köpa ett datacenter just intill ett kärnkraftverk i USA, med potential att få upp till 960 megawatt dedikerad kraft från verket. 

30 april 2024Uppdaterad 30 april 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng