IDC: Smartphone- och pc-marknaden växer under årets första kvartal

Kvinna På Kontor Med Dator Och Mobil

Foto: Adobe stock

Efter dystra tider på pc-marknaden ökade försäljningen under Q1 för första gången på två år. Samtidigt växte smartphone-marknaden med 7,8 procent under kvartalet, där Samsung tar tillbaka förstaplatsen från Apple. 

Försäljningen av smartphones gick upp med 7,8 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året. Sammanlagt skeppades drygt 289 miljoner enheter, enligt preliminära siffror från IDC. 

Flest av alla sålde Samsung, nämligen cirka 60 miljoner. 

– Apple lyckades knipa förstaplatsen på marknaden under slutet av 2023, men under Q1 i år har Samsung återtagit positionen som den ledande smartphone-tillverkaren. Även om IDC förväntar sig att dessa två företag kommer att behålla sin dominans på marknaden, så har Huawei återuppstått i Kina, samtidigt som Xiaomi, Transsion och Vivo gjort betydande framsteg, säger Ryan Reith på IDC. 

Pc-försäljningen ökar

Även pc-marknaden har gått framåt i början av 2024, enligt preliminära siffror från IDC. Under kvartalet skeppades knappt 60 miljoner datorer, vilket är en ökning med 1,5 procent jämfört med Q1 2023.

Ökningen beror till stor del på en “enkel årsjämförelse” eftersom marknaden minskade med 28 procent under första kvartalet 2023, vilket också var den lägsta punkten i pc:ns historia. 

I och med att inflationen går ned på många ställen i världen har leveranser av pc:s tagit fart igen i Nordamerika, Europa och EMEA. Marknaden i Kina går dock fortsatt sämre. 

– Trots utmaningarna Kina förväntas återhämtningen fortsätta under 2023 när nya AI-datorer når butikshyllorna senare i år och köpare börjar uppgradera sig från de datorer som inhandlades under pandemin. Därutöver förväntas AI-datorer komma med ett högre pris, vilket ger ytterligare möjligheter för tillverkare av datorer och komponenter, säger Jitesh Ubrani, forskningschef på IDC. 

Flest enheter sålde Lenovo under Q1 2024, nämligen 13,7 miljoner, följt av HP, Dell, Apple, Acer och Asus. 

15 april 2024Uppdaterad 15 april 2024Reporter Fredrik AdolfssonMobil

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng