Forum med svenska militära hemligheter drabbat av intrång

Bild På Militärflygplan

Foto: Mostphotos

En sajt där användare delar hemliga militära skyddsobjekt med varandra har utsatts för intrång. En angripare har kommit in på sajten, avslöjar Sveriges Radios Ekot. 

Tidigare i veckan kunde Ekot förtälja att Säkerhetspolisen upptäckt att ryska ip-nummer äntrat ett forum där användare delar detaljerade hemligheter om svenska militäranläggningar. På sajten återfanns exempelvis en interaktiv kartfunktion med exakta koordinater, foton samt information om aktiva skyddsobjekt. 

Nu har Ekot kommit åt en sekretessbelagd rapport som var en del av Säpos utredningar. Rapporten bevisar att angripare vid minst sex olika tillfällen under en treårsperiod försökt komma in på sidan med de känsliga uppgifterna. 

"Äventyrad av utomstående"

I rapporten står det bland annat Exploited Host vid ett angrepp, vilket enligt Emre Süren, chef på Hacker Lab, innebär att angriparen kommit in på forumet vid minst ett tillfälle. 

– Det här visar direkt och tydligt att den här enheten har blivit äventyrad av utomstående. En angripare har kommit in på sajten, säger Emre Süren på Hacker Lab, till Ekot. 

It-säkerhetsexperten André Catry menar att man nu får se forumets hemligheter som blottlagda.

– Det styrker ju att man måste se den här informationen som röjd. Det är beviset att det har funnits intressenter som velat hacka sig in i den här servern, säger André Catry.

19 april 2024Uppdaterad 19 april 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng