EU vill stänga ned Tiktok Lite

Bild På Mobil Med Tiktok Och Eu Och Usa Flagga Bakom

Foto: Adobe stock

EU hotar med att stänga ned Tiktok-versionen Tiktok Lite. Appen ger belöningar till aktiva användare, något som EU-kommissionen hävdar bryter mot DSA och är “giftigt och beroendeframkallande”. Därutöver kan USA komma att förbjuda Tiktok helt.

Light-versionen av Tiktok har nyligen lanserats i Frankrike och Spanien, men kan snart vara på väg att stängas ned. 

EU-kommissionen menar att Tiktok Lite kan bryta mot EU:s nya regler för digitala tjänster (Digital Services Act) i och med att appen delar ut “beroendeframkallande” belöningar. Användarna får nämligen poäng när de ser på filmer, gillar innehåll och bjuder in vänner till appen. 

Om inte Tiktok svarar på kritiken omgående kan Lite-appen stängas ned redan om några dagar, enligt BBC

– Oändligt strömmande av korta och snabba videofilmer kan verka roligt men utsätter också våra barn för risk för beroende, ångest, depressioner, ätstörningar och sämre koncentrationsförmåga. Vi misstänker att Tiktok Lite kan vara lika giftigt och beroendeframkallande som light-cigaretter, säger inremarknadskommissionär Thierry Breton via ett pressmeddelande. 

USA kan förbjuda Tiktok helt 

Även på andra sidan Atlanten är Tiktok och dess ägare Bytedance under lupp. USA:s representanthus röstade häromdagen igenom ett lagförslag som skulle tvinga ägarbolaget Bytedance att sälja Tiktok eller finna sig i att appen utestängs från den amerikanska marknaden, enligt SVT Nyheter.

Enligt underrättelsemyndigheter i USA kan Kina använda Tiktok i spionagesyfte, ett påstående som Kina nekar till. Snart ska även senaten rösta om lagförslaget, och president Joe Biden har redan meddelat att han är redo att skriva på. 

Om lagförslaget blir verklighet kan Bytedance bli tvunget att sälja Tiktok inom ett år. Annars avlägsnas appen från Apples och Googles webbutiker i USA.

Tiktok har 170 miljoner användare i USA. 

23 april 2024Uppdaterad 23 april 2024Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng