Distanserna i distansanställningarna ökar – dessa blir effekterna

Hand Håller Kikare Som Tittar Fram Ur Gul Bakgrund; Distansarbete, Arbetsplats

Sedan pandemin har snittingenjörens distans från hemmet till arbetsplatsen ökat med cirka tio kilometer. Det visar en ny rapport från fackförbundet Sveriges Ingenjörer som menar att detta på sikt kan få konsekvenser för alltifrån bostadspriser till kommuners attraktivitet.

– Möjligheten till distansarbete har gjort att många accepterar betydligt längre avstånd till arbetsgivarens arbetsplats. Det innebär att det finns dels en grupp som flyttat längre ifrån sina arbetsplatser för att till exempel kunna sänka sina bostadskostnader, dels en grupp som under senare år har skaffat nya jobb och då kunnat utvidga sitt sökområde betydligt, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Tio kilometer längre till jobbet

I en ny rapport har fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Ingenjörer kartlagt arbetsplats och hemadress för över 100 000 yrkesverksamma ingenjörer. Resultatet visar att distansen mellan hem och arbetsplats har ökat med i snitt 20 procent, eller en mil, sedan pandemin.

Var tionde ingenjör bor mer än tio mil från sin arbetsplats, och nästan sju procent bor mer än 25 mil från sin arbetsgivare.

En tidigare undersökning från mars 2024 visar dessutom att fyra av tio ingenjörer arbetar minst halva tiden på distans. I den undersökningen visade det sig också att ”ytterst få” av de då 1 300 tillfrågade skulle kunna tänka sig att bo mer än en timmes enkel resväg från sin arbetsplats om inte distansarbete var tillåtet.

Inte bara ingenjörer

– Det mesta talar för att denna utveckling gäller många fler än bara ingenjörerna. Totalt är det nu 1,8 miljoner svenskar som arbetar delvis hemifrån. I USA där förändringar på arbetsmarknaden ofta slår igenom fortare har avståndet till arbetsplatserna mer än fördubblats, säger Johan Kreicbergs.

Joha Kreicbergs menar samtidigt att det finns en risk att Sverige inte är redo för en liknande utveckling.

– Det handlar om stora samhällsomvälvande konsekvenser för bland annat bostadspriser, regionala löneskillnader, lagstiftning, jämställdhet och olika kommuners attraktivitet.

Sveriges ingenjörer listar några samhällsförändringar som en effekt av distansarbetet. Bland dessa nämns bland annat svårigheten att motivera regionala skillnader i lön för liknande arbete, lagstiftning som inte är anpassad till att människor bor längre ifrån sina arbetsplatser, hur kommuners attraktivitet förändras, och om det faktum att kvinnors deltidsarbete minskat rekordsnabbt samtidigt som distansarbetet ökat.

Så gjordes undersökningen

Sveriges Ingenjörer har i sitt medlemsregister tillgång till postnummer för både hem och arbetsplats för över 100 000 yrkesverksamma ingenjörer. Genom att beställa data från Geposit (tidigare Postnummerservice) fick man tillgång till avstånden mellan samtliga postnummer i Sverige.

Ekonomismus anlitades för att med anonymiserade löpnummer på medlemmarna räkna ut avstånden mellan hem och arbetsplats för medlemmarna och hur dessa avstånd förändrats 2019–2024.

Genomgången av den faktiska utvecklingen är kompletterad med en enkätundersökning via Sveriges Ingenjörers medlemspanel som besvarats av knappt 1 300 ingenjörer.

12 april 2024Uppdaterad 12 april 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng