Carl-Oskar Bohlin: 60 nya miljoner till cybersäkerhetssatsningar

Carl Oskar Bohlin, Minister För Civilt Försvar; Säkerhet, Cybersäkerhet, Ncsc

Carl-Oskar Bohlin ger sin bild av det civila cybersäkerhetsläget under en presentation på DI Cybersäkerhet 2024 den 11 april i Stockholm. Foto: Voister

Regeringen skjuter till 385 miljoner kronor till civilt försvar och cybersäkerhet i sin vårändringsbudget, varav 60 miljoner är öronmärkta för satsningar inom cybersäkerhet. Under en presentation på Di Cybersäkerhet 2024 underströk civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin vikten om en skyndsam återuppbyggnad av totalförsvaret och cyberdomänens roll i detta.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin upprepade under sin presentation på DI:s cybersäkerhetsevent det som kommit att bli ett väletablerat faktum den senaste tiden: Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut.

Bakgrunden är Rysslands ”folkrättsvidriga” invasionskrig mot Ukraina som ligger i ”förgrunden”, tillsammans med de militära spänningarna i Sydkinesiska sjön runt Taiwan, och utvecklingen i Gaza och Mellanöstern efter Hamas terrordåd i Israel.

Smygande sedan plötsligt

Carl-Oskar Bohlin passade i sammanhanget på att skicka en liten känga till tidigare regeringar för tiden det har tagit att återupprätta det totalförsvar som dåvarande styre förkunnade att man skulle börja med år 2015.

– Jag brukar hänvisa till ett citat i Ernst Hemingways bok The Sun Also Rises, när en av karaktärerna får frågan om hur hans företag gick i konkurs. ”Gradually, then suddenly”, svarar han då. Det tycker jag tecknar en bild av vår säkerhetspolitik de senaste åren. Vi har inte varit villiga att se utvecklingen som pågått, egentligen sedan Putins tal i München 2007. Sedan vaknade vi plötsligt till den storskaliga invasionen 2022, sa han från scen.

En ny tårtbotten

Som minister för civilt försvar beskriver Carl-Oskar Bohlin sin uppgift som tvärfunktionell och att civilförsvar ”inte är en ny tårtbit utan en tårtbotten likt vår elförsörjning”. Civilförsvaret ska enligt ministern ”genomsyra alla ledningsnivåer i en verksamhet", och i det ingår cyberdomänen som en ny del av det moderna civila försvaret.

– Ingen kan förutse vad som ska hända härnäst. Därför måste vi vara ödmjuka inför att skillnaden mellan det sämsta tänkbara scenariot och det bästa tänkbara scenariot är större än vad det varit tidigare i modern tid. Detta kräver en ökad skyndsamhet i återuppbyggnaden av totalförsvaret. Cyberdomänen är en integrerad del i detta, och har en växande betydelse i det moderna civila försvaret. Det är därför vi på nationell nivå har massor av olika initiativ som ska forma en bättre spets och en bättre bredd.

Ytterligare miljoner till cybersäkerhet

Dessa initiativ stod i centrum bara några timmar innan Carl-Oskar Bohlins dragning på DI:s event, när regeringen höll en pressträff och förkunnade att 385 miljoner kronor kommer att läggas på satsningar på civilt försvar och cybersäkerhet.

Sextio av dessa miljoner är öronmärkta för cybersäkerhet; bland annat får MSB 20 miljoner för att ”…kunna öka takten i arbetet med att stötta till exempel mindre kommuner och företag med att informera, vägleda och tolka sina resultat i Cybersäkerhetskollen (tidigare Infosäkkollen)”.

– De här tillskotten i vår vårändringsbudget är tänkta att svara upp mot de uppdrag vi har gett myndigheterna, i form av de skärpta regleringsbrev om att ta ett större försvarsansvar som regeringen skickade ut till cirka 100 myndigheter i december förra året.

'Gradually, then suddenly'. Det tycker jag tecknar en bild av vår säkerhetspolitik de senaste åren.

Nationellt Cybersäkerhetscentrum på gång

Ministern fick också en fråga om det nya, nationella centret för cybersäkerhet som upprättades under Stefan Löfvens andra mandatperiod, och det faktum att FRA blir huvudansvariga för centret, snarare än att det får stå som en egen myndighet.

– Om vi hade haft ett blankt papper och oändligt med tid, kanske det optimala vore att upprätta en helt egen myndighet för cybersförsvar. Men vi vet av historien att det kan ta tre till fyra år att få en ny myndighet att komma igång, och den tiden har vi inte, svarade Carl-Oskar Bohlin.

12 april 2024Uppdaterad 16 april 2024Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng