Bidens signatur kan leda till Tiktok-förbud i USA 

Bild På Mobil Med Tik Och Joe Biden

Foto: Adobe stock

I onsdags signerade Joe Biden en lag som kan utesluta amerikanska medborgare från att använda Tiktok. Anledningen är att Tiktoks ägarbolag Bytedance misstänks ha kopplingar till den kinesiska staten. 

Under veckan har det amerikanska representanthuset och senaten röstat med stor majoritet för ett förbud mot användandet av tjänsten Tiktok i USA. Så sent som igår undertecknade Joe Biden den nya lagen.

Lagen innebär att kinesiska Bytedance har 270 dagar på sig att sälja Tiktok till en köpare som inte har kopplingar till Kina eller på annat sätt misstänks kunna använda data för kartläggning av amerikaner eller spioneri mot USA.  

Bakgrunden till förbudet 

Oron för de amerikanska medborgarnas aktivitet på Tiktok grundar sig i den mängd användardata som appen samlar in, samt att ägarbolaget Bytedance misstänks ha kopplingar till den kinesiska staten.

Företaget själva hävdar att appen är global och att kopplingarna till Kina endast finns i administrativa företagssammanhang. ”Tiktok är en fristående internationell underhållningsprodukt utan någon hemlig ”kinesisk” agenda”. 

Drabbar många amerikaner 

I dagsläget är det 170 miljoner amerikanska användare och 7 miljoner amerikanska företag som aktivt använder appen. Förbudet kommer självklart slå hårt mot de som har en ekonomisk affär i detta forum.  

Biden fortsätter att använda Tiktok

Joe Biden själv har inga planer på att sluta använda Tiktok i pågående valkampanj, det är ett ypperligt sätt för att nå den unga publiken och potentiella väljare.   

– Det vore dumt av oss att avstå från ställen där människor får information om presidenten, försvarar Rob Flaherty, som är biträdande chef för Bidens omvalskampanj inför valet i november. 

Sedan valet 2020 har Biden samarbetet med flera olika personligheter som innehar ett högt följarantal på Tiktok. Men nu har han precis signerat lagen som kan leda till ett förbud av just denna sociala mediaplattform i USA.  

25 april 2024Uppdaterad 25 april 2024Reporter Sofia Hellströmersociala medier

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng