Bidens pengaregn över chiptillverkning i Arizona

Tsmc Fabrik I Kalifornien; Joe Biden, Usas President; Chiptillverkning, Usa

Närmare 69 miljarder kronor. Så mycket planerar den amerikanska regeringen att ge i ekonomiskt stöd till chiptillverkaren TSMC för att möjliggöra bygget av tre stora fabriker i Arizona. Detta som en del av strategin att säkra en inhemsk chipproduktion på den amerikanska marknaden.  

– USA uppfann dessa datorchip, men med tiden gick vi från att producera nästan 40 procent av världens kapacitet till närmare 10 procent, och ingen av dessa är av den mest avancerade arten. Det utsätter oss för betydande ekonomiska och nationella säkerhetsbrister, säger president Joe Biden i ett uttalande, enligt CNN.

Investering ”utan motstycke”

Utöver de 6,6 miljarder dollarna, kommer amerikanska staten också låna ut 5 miljarder dollar till Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Pengarna kommer hjälpa bolaget i sina planer att bygga tre stycken fabriker i Pheonix, Arizona.

Tidigare har två anläggningar i USA varit planerade, men i veckan annonserade TSMC alltså en tredje anläggning. Totalt handlar det om investeringar på drygt 650 miljarder kronor för tillverkaren som uppskattas står för 90 procent av världens mest avancerade chip.

TSMC:s styrelseordförande Mark Liu kallar det en investering "utan motstycke" och noterar att bolagets amerikanska kunder inkluderar flera av världens ledande teknologiföretag. De tre fabrikerna – varav den första förväntas börja produktionen under första halvåret 2025 – kommer att ge dessa kunder tillgång till en inhemsk tillförsel av chips som driver otaliga produkter, från smartphones till satelliter, samt AI-system.

Företagets totala investering på 65 miljarder dollar representerar enligt Vita Huset den största utländska direktinvesteringen i Arizonas historia. De tre fabrikerna förväntas skapa cirka 6 000 högavlönade tekniska arbetstillfällen och över 20 000 indirekta jobb.

Säkra försörjningskedjor

Skälet till satsningen är att begränsa eventuella försörjningsstörningar såsom under coronapandemin. Många experter på området befarar enligt CNN att handelsspänningar mellan USA och Kina, med Taiwan mitt emellan, kan bidra till liknande störningar. Dessutom drabbades Taiwan av en kraftig jordbävning i förra veckan som visar på ytterligare en sårbarhet.

Enligt USA:s handelsminister Gina Raimondo är USA:s president "trött på att vara längst ner i försörjningskedjan" och att han därför har gått "långt för att ytterligare stärka vår inhemska motståndskraft".

– För första gången någonsin kommer vi i stor skala att tillverka de mest avancerade halvledarchipsen på planeten här i USA, sa hon under en pressträff.  

9 april 2024Uppdaterad 9 april 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock, Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng